PARAULA DE DÉUDiumenge 27 de Març 2022

Lluc 15,1-3.11-32

Els publicans i els altres pecadors s’acostaven tots a Jesús per escoltar-lo. Els fariseus i els mestres de la Llei murmuraven i deien:
—Aquest home acull els pecadors i menja amb ells.
I digué encara:
—Un home tenia dos fills. Un dia, el més jove digué al pare: »—Pare, dóna’m la part de l’herència que em toca. »Ell els va repartir els béns. Al cap d’uns quants dies, el fill més jove va vendre’s tot el que tenia i se’n va anar amb els diners en un país llunyà. Un cop allí, dilapidà la seva fortuna portant una vida dissoluta. Quan s’ho hagué malgastat tot, vingué una gran fam en aquell país i començà a passar necessitat. Llavors es va llogar a un propietari d’aquell país, que l’envià als seus camps a pasturar porcs. Tenia ganes d’atipar-se de les garrofes que menjaven els porcs, però ningú no li’n donava. Llavors entrà dintre d’ell i es digué: “Quants jornalers del meu pare tenen pa de sobres i jo m’estic aquí morint de fam! M’aixecaré i aniré a trobar el meu pare i li diré: Pare, he pecat contra el cel i contra tu. Ja no mereixo que em diguin fill teu; tracta’m com un dels teus jornalers.» I se n’anà a trobar el seu pare. »Encara era lluny, que el seu pare el veié i es commogué, corregué a tirar-se-li al coll i el besà. El fill li digué: »—Pare, he pecat contra el cel i contra tu. Ja no mereixo que em diguin fill teu. »Però el pare digué als seus criats: »—De pressa, porteu el vestit millor i poseu-l’hi, poseu-li també un anell al dit i unes sandàlies als peus; porteu el vedell gras i mateu-lo, mengem i celebrem-ho, perquè aquest fill meu era mort i ha tornat a la vida, estava perdut i l’hem retrobat. »I es posaren a celebrar-ho. »Mentrestant, el fill gran era al camp. Quan, de tornada, s’acostava a la casa, va sentir músiques i balls i cridà un dels criats per preguntar-li què era allò. Ell li digué: »—El teu germà ha tornat. El teu pare l’ha retrobat en bona salut i ha fet matar el vedell gras. »El fill gran s’indignà i no volia entrar. Llavors el seu pare va sortir i el pregava. Però ell li respongué: »—Fa molts anys que et serveixo sense desobeir mai ni un de sol dels teus manaments, i tu encara no m’has donat un cabrit per a fer festa amb els meus amics. En canvi, quan ha tornat aquest fill teu després de consumir els teus béns amb prostitutes, has fet matar el vedell gras.  »El pare li contestà: »—Fill, tu sempre ets amb mi, i tot el que és meu és teu. Però calia celebrar-ho i alegrar-se, perquè aquest germà teu era mort i ha tornat a la vida, estava perdut i l’hem retrobat.

Alguns pensaments sobre el passatge d’avui

• Potser no trobaríem cap altra paràbola evangèlica que ens parli tan bé de la manera de ser de Déu envers nosaltres i de la nostra manera de ser envers Déu i envers els germans, com aquesta del fill (o millor: del pare) pròdig. Donem un cop d’ull als seus protagonistes. Vet ací que el FILL PETIT se’ns presenta desitjant la mort del pare. Què és, si no, desitjar la mort del pare el fet de demanar-li que li doni la part que li pertoca de l’herència? Una herència que malmet del tot, lluny de la casa del pare… De fet, ho malmet tot: l’herència i ell mateix… Fins que s’adona que només a la casa del Pare és on hom es pot trobar bé i l’envaeix l’enyorança. Desitja tornar -fixem-nos-hi bé, d’entrada, només perquè té gana. Però està disposat a tot: fins a ser tractat, no com a fill, sinó com un de tants jornalers del pare… Poc es podia imaginar la rebuda que tindria! L’altre protagonista és el FILL GRAN: vivint al mateix sostre que el pare, es troba, però, cordialment, tant lluny d’ell…! I tant lluny també del seu germà -a qui ni tan sols reconeix com a tal, de tal manera que el pare li ha de corregir el to, no exempt de menyspreu, amb el qual parla del seu germà (“aquest fill teu”): “Fill meu -dius?”: sí, és clar que sí… i “germà teu” també -per si te n’havies oblidat. De fet, el germà gran sempre ha viscut amargat, menyspreant els altres, amb aires de superioritat -amb una superioritat que, malgrat tot, tampoc no el fa feliç. I, finalment, el PARE: respectuós amb la llibertat del fill petit… trist davant la duresa de cor del fill gran… sempre esperant: que l’un torni… i que l’altre canviï… sense retreure res, ni demanant comptes… més aviat, fent festa davant la vida recobrada de qui torna i volent compartir aquesta joia amb qui, suposadament, ha estat al seu costat… De fet, el pare és l’autèntic protagonista de la paràbola! Nosaltres, que tantes vegades ens podríem emmirallar en el fill petit o en el fill gran, voldríem emmirallar-nos en el pare i demanar a Jesús que ens canviï el cor per tal que el faci, a poc a poc, més semblant al Seu…

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: