ESCRIT DEL BLOCDimarts 29 de Març 2022

1 L’Església no pot ser neutral

Per Josep-Miquel Bausset. Dij,

En la situació actual de crisi econòmica i amb la corrupció política que existeix, l’Església ha d’actuar sempre d’una manera apartidista, però no neutral. Així, estar sempre al costat dels pobres i dels marginats i alhora, profèticament, denunciar la injustícia i l’opressió dels poderosos.

Per això el recentment desaparegut bisbe Desmod Tutu, deia: «Si ets neutral en situacions d’injustícia, és que has escollit el bàndol opressor». No ho va fer així Jesús de Natzaret? I el bisbe Desmond Tutu afegia encara: «El Jesús que jo adoro és un Jesucrist que va estar sempre al costat dels qui eren tractats amb injustícia i es posà en problemes deguts precisament a això». I és que Jesús va ser anomenat amic de publicans i de prostitutes. Així i tot mai no va ser amic de Pilat i d’Herodes, que el van matar.

Per la pretesa neutralitat de la jerarquia valenciana, quan el PP valencià robava a les institucions on governaven, els bisbes valencians mai no van ser capaços, ni valents, per denunciar la corrupció del PP des de la Generalitat del País Valencià.

Aquest només és un exemple. Però n’hi ha d’altres. Així ho veiem amb la resposta de pretesa «neutralitat» del qui va ser arquebisbe de València, Carlos Osoro, en la Tribuna Europa, quan li van preguntar el 28 de maig del 2014 sobre la condemna de 8 anys a l’exconseller del PP Rafael Blasco. L’arquebisbe Osoro afirmà que «La Iglesia no entra a juzgar». Amb el qui era President de les Corts Valencianes i d’altres dirigents populars a l’auditori, l’exarquebisbe de València no va voler molestar el PP. I és que molt sovint s’ha vist la connivència de la jerarquia valenciana amb el partit de Casado. Una connivència que, afortunadament, no es dona a tota l’Església Valenciana.

El cardenal Tarancon afirmava amb un gran realisme: «Una Església aliada amb els poderosos, amb els rics, amb els opressors, no mantindria una actitud radicalment evangèlica, no seguiria el camí de Jesús».

Al contrari, i davant l’abdicació del rei Joan Carles, el 2014, i l’anhel dels ciutadans de poder decidir entre monarquia i república, el qui va ser arquebisbe de Toledo, Braulio Rodríguez, amonestava els qui qüestionaven el model d’Estat monàrquic, perquè això seria «descoser lo que hemos cosido durante tanto tiempo». També el cardenal Cañizares diverses vegades ha defensat la unitat d’Espanya aferrissadament, fins al punt d’afirmar en una homilia, que «Dios quiere la unidad de España».

Per això quan alguns bisbes defensen la neutralitat de l’Església, no puc sinó somriure, ja que per a ells la neutralitat és l’afinitat amb les dretes espanyoles.

Per això l’Església no pot ser neutral, i amb valentia ha de denunciar tants i tants despropòsits, injustícies i violacions dels Drets Humans, com ho va fer l’arquebisbe de Buenos Aires, el cardenal Jorge Mario Bergoglio (l’actua papa Francesc), que a propòsit de la nova pobresa convidava a indignar-se, pel fet que «que el pa i el treball no arriba a tothom». I encara, Jorge Mario Bergoglio deia també: «Des de fa uns quants anys, l’Argentina viu una situació de pecat, perquè no es fa càrrec de la gent que no té pa ni treball». El govern valencià del PP es feia càrrec de la gent que «no té pa ni treball»?

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: