PARAULA DE DÉUDissabte 2 d’Abril 2022

Joan 7,40-53

Alguns del poble que van escoltar les paraules de Jesús començaren a dir:
– Aquest és realment el Profeta.
D’altres deien:
– És el Messies.
Però uns altres replicaven:
– ¿És que el Messies ha de venir de Galilea? ¿No diu l’Escriptura que el Messies serà descendent de David i que ha de venir de Betlem, el poble d’on era David?
La gent es va dividir per causa d’ell. Alguns volien agafar-lo, però ningú no el va detenir.
Els guardes del temple se’n tornaren a trobar els grans sacerdots i els fariseus. Aquests els van dir:
– Per què no l’heu portat?
Els guardes respongueren:
– Ningú no ha parlat mai com aquest home.
Els fariseus els van replicar:
– Vosaltres també us heu deixat enganyar? Qui de les autoritats o dels fariseus ha cregut en ell? Només hi creu aquesta gentussa que ignora la Llei i es mereix la condemna!
Un d’ells, Nicodem, el qui temps enrere havia visitat Jesús, els diu:
– ¿És que la nostra Llei permet de condemnar ningú sense haver-lo escoltat primer i sense saber què ha fet?
Ells li respongueren:
– ¿Tu també ets de Galilea? Investiga l’Escriptura i veuràs com de Galilea no en pot sortir cap, de profeta.
I cadascú se’n va anar a casa seva.

 Alguns pensaments sobre el passatge d’avui

• Una frase d’aquest fragment de l’evangeli de Joan ressona sobre les altres i surt de boca d’algú del partit dels fariseus: “En Jesús només hi creu aquesta gentussa que ignora la Llei i es mereix la condemna!”. Però no eren només els fariseus qui ho pensaven, també altres grups més o menys ben situats socialment en aquella colònia perifèrica i pobra sotmesa al jou romà.

• A Jesús el seguien sobretot gentussa. Gentussa per pobres, gentussa per esparracats i pudents, gentussa per impurs, gentussa per bojos inadaptats, gentussa per ignorants, gentussa per pecadors, gentussa per ser dones, gentussa perquè no comptaven per res… gentussa.

• El nostre imaginari teològic i eclesial tendeix a sublimar-ho tot. I la gentussa sobretot a través de les representacions l’art religiós se’ns ha anat convertint en bona gent de classe mitja, cultivada, pentinada, brillant, benpensant… bona gent. Però no és aquesta ni la percepció ni la realitat que es desprenia de les persones que seguien a Jesús.

• En la categoria despectiva “gentussa” hi ha les persones que més van connectar amb la persona i el missatge de Jesús. Precisament perquè van trobar en ell algú que els arrencava de la categoria de gentussa per donar-los dignitat. Aquesta experiència alliberadora només la pot fer qui en algun moment de la seva vida s’ha sentit “gentussa”, però gentussa estimada per un amor immerescut, gratuït, desbordant…

• Però això els fariseus que no devien res a ningú, no ho podien entendre. Només Nicodem obre una porta a l’esperança. Esperança per a ell, ja que és l’únic que amb la seva pregunta obre una escletxa a la possibilitat de salvació.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: