ESCRIT DEL BLOCDimecres 6 d’Abril 2022

1 Autoestima

L’autoestima vol dir que majorment un se sent bé amb ell mateix.

Els nens amb una bona autoestima:

se senten orgullosos del que són capaços de fer

veuen les coses positives sobre si mateixos

creuen en si mateixos, fins i tot quan no tenen èxit a la primera

se senten valorats i acceptats

s’accepten a si mateixos, fins i tot encara que cometin errors

Tenir una baixa autoestima vol dir que un no se sent bé amb si mateix.

Els nens amb baixa autoestima:

no creuen que siguin tan bons com els altres

no se senten valorats ni acceptats

pensen més en les vegades que fracassen, que en les que fan les coses bé

no veuen les coses positives que tenen

són durs amb ells mateixos i desisteixen amb facilitat

Quina d’aquestes descripcions sembla més a tu?

L’autoestima és important

Vet aquí tres coses que has de saber sobre l’autoestima:

Tenir autoestima us ajuda. Et dóna el coratge per tastar coses noves. O per fer nous amics. Amb autoestima, creus en tu mateix. Saps que et poden passar coses positives quan ho intentes. L’autoestima ajuda quan les coses no surten com ho esperaves. T’ajuda a acceptar els errors. Si vas errar un gol o has perdut un llibre de la biblioteca, potser no t’enfadis gaire amb tu mateix. Simplement, ho tornaràs a intentar. Busques la manera de fer-ho millor.

Tenir una baixa autoestima és negatiu per a tu. Fa que els nens se sentin insegurs. No creuen que puguin fer les coses bé. Quan els nens tenen una baixa autoestima, potser no s’hi esforcen. Potser no vagin darrere dels seus objectius. Potser tenen por de fracassar. La baixa autoestima fa que un fracàs es vegi pitjor del que és realment. Fa que els errors semblin pitjors del que realment són. Fa que sigui difícil oblidar les coses que van sortir malament. En lloc de tornar-ho a intentar, els nens amb baixa autoestima potser es donin per vençuts.

Pots fer créixer la teva autoestima. L’autoestima pot començar amb les coses que diuen els pares als fills quan són molt petits. Un pare pot dir al seu fill quan encara és un nadó: «Mira el que ets capaç de fer: ja vas sol!». Escoltar elogis i coses bones fa que un bebè se senti bé i orgullós de si mateix. A mesura que creixes, l’autoestima pot créixer. Els pares i els mestres et poden dir que veuen coses bones amb tu. Els amics et poden ajudar a sentir estimat. Tu també pots millorar la teva autoestima. Està atent a vegades que proves coses noves. Està atent a vegades que aprens a fer alguna cosa. Vas provar un nou esport? Vas aprendre a anar en bicicleta, a tocar una cançó o fer un problema de matemàtica? Senti’t feliç i orgullós. No cal que te’n jactis i ho diguis a veu en crit, però felicita’t a tu mateix amb un: «Ben fet!».

Com alimentar la teva autoestima

Proveu els passos següents:

Fes una llista de les coses que fas bé. Pots cantar o ballar? Llegeixes bé? Ets bo als esports? Saps explicar acudits? Si tens problemes per fer la llista, demana’ls ajuda als teus pares oa un amic.

Practica les coses que fas bé. Pensa en maneres de posar en pràctica cada dia algunes de les coses que et surten bé.

Canvia el: «No puc» pel «Puc!». Potser la veueta que tens dins del cap et digui: «No, no em surt bé», «No sóc capaç» o «És massa per a mi!». Això és perquè penses negativament sobre tu mateix. Decideix canviar la teva manera de pensar. Pensa: «Ho intentaré», «Jo ho puc fer». Pensa: «Donaré el millor de mi mateix». Pensa: «Li demanaré ajuda a algú».

Esforça’t al màxim. Et pots sentir bé amb tu mateix quan provis una cosa i ho facis amb ganes. Quan t’esforces, la teva autoestima creix.

Passa temps amb la gent que t’estima. Fes coses que gaudeixis amb els teus pares o la teva família. Això t’ajudés a treballar la teva sensació de pertinença. I això augmenta l´autoestima.

Coopera amb els altres. Fes coses boniques pels teus pares. Ajuda amb els àpats, la neteja o amb l’aliment de les mascotes. Quan fas coses bones, et sents bé amb tu mateix. T’adones que el que fas significa molt.

Nemours Children’s Health

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: