
1 Autoestima
L’autoestima vol dir que majorment un se sent bé amb ell mateix.
Els nens amb una bona autoestima:
se senten orgullosos del que són capaços de fer
veuen les coses positives sobre si mateixos
creuen en si mateixos, fins i tot quan no tenen èxit a la primera
se senten valorats i acceptats
s’accepten a si mateixos, fins i tot encara que cometin errors
Tenir una baixa autoestima vol dir que un no se sent bé amb si mateix.
Els nens amb baixa autoestima:
no creuen que siguin tan bons com els altres
no se senten valorats ni acceptats
pensen més en les vegades que fracassen, que en les que fan les coses bé
no veuen les coses positives que tenen
són durs amb ells mateixos i desisteixen amb facilitat
Quina d’aquestes descripcions sembla més a tu?
L’autoestima és important
Vet aquí tres coses que has de saber sobre l’autoestima:
Tenir autoestima us ajuda. Et dóna el coratge per tastar coses noves. O per fer nous amics. Amb autoestima, creus en tu mateix. Saps que et poden passar coses positives quan ho intentes. L’autoestima ajuda quan les coses no surten com ho esperaves. T’ajuda a acceptar els errors. Si vas errar un gol o has perdut un llibre de la biblioteca, potser no t’enfadis gaire amb tu mateix. Simplement, ho tornaràs a intentar. Busques la manera de fer-ho millor.
Tenir una baixa autoestima és negatiu per a tu. Fa que els nens se sentin insegurs. No creuen que puguin fer les coses bé. Quan els nens tenen una baixa autoestima, potser no s’hi esforcen. Potser no vagin darrere dels seus objectius. Potser tenen por de fracassar. La baixa autoestima fa que un fracàs es vegi pitjor del que és realment. Fa que els errors semblin pitjors del que realment són. Fa que sigui difícil oblidar les coses que van sortir malament. En lloc de tornar-ho a intentar, els nens amb baixa autoestima potser es donin per vençuts.
Pots fer créixer la teva autoestima. L’autoestima pot començar amb les coses que diuen els pares als fills quan són molt petits. Un pare pot dir al seu fill quan encara és un nadó: «Mira el que ets capaç de fer: ja vas sol!». Escoltar elogis i coses bones fa que un bebè se senti bé i orgullós de si mateix. A mesura que creixes, l’autoestima pot créixer. Els pares i els mestres et poden dir que veuen coses bones amb tu. Els amics et poden ajudar a sentir estimat. Tu també pots millorar la teva autoestima. Està atent a vegades que proves coses noves. Està atent a vegades que aprens a fer alguna cosa. Vas provar un nou esport? Vas aprendre a anar en bicicleta, a tocar una cançó o fer un problema de matemàtica? Senti’t feliç i orgullós. No cal que te’n jactis i ho diguis a veu en crit, però felicita’t a tu mateix amb un: «Ben fet!».
Com alimentar la teva autoestima
Proveu els passos següents:
Fes una llista de les coses que fas bé. Pots cantar o ballar? Llegeixes bé? Ets bo als esports? Saps explicar acudits? Si tens problemes per fer la llista, demana’ls ajuda als teus pares oa un amic.
Practica les coses que fas bé. Pensa en maneres de posar en pràctica cada dia algunes de les coses que et surten bé.
Canvia el: «No puc» pel «Puc!». Potser la veueta que tens dins del cap et digui: «No, no em surt bé», «No sóc capaç» o «És massa per a mi!». Això és perquè penses negativament sobre tu mateix. Decideix canviar la teva manera de pensar. Pensa: «Ho intentaré», «Jo ho puc fer». Pensa: «Donaré el millor de mi mateix». Pensa: «Li demanaré ajuda a algú».
Esforça’t al màxim. Et pots sentir bé amb tu mateix quan provis una cosa i ho facis amb ganes. Quan t’esforces, la teva autoestima creix.
Passa temps amb la gent que t’estima. Fes coses que gaudeixis amb els teus pares o la teva família. Això t’ajudés a treballar la teva sensació de pertinença. I això augmenta l´autoestima.
Coopera amb els altres. Fes coses boniques pels teus pares. Ajuda amb els àpats, la neteja o amb l’aliment de les mascotes. Quan fas coses bones, et sents bé amb tu mateix. T’adones que el que fas significa molt.