ESCRIT DEL BLOCDivendres 8 d’Abril 2022

Processons de la Mare de Déu dels Dolors

Celebració que té lloc el divendres abans del diumenge de Rams, anomenat Divendres dels Dolors, i coneguda també amb el nom de Processó dels Dolors. Es tracta d’una processó que protagonitzen els passos o misteris que subratllen els dolors que patí Maria al conèixer el destí del seu fill, i especialment, el de la Dolorosa, una imatge o talla de la Mare de Déu que plora en solitud. En aquelles poblacions on no hi ha imatge de la Mare de Déu dels Dolors, es passeja en processó (i malgrat que litúrgicament Crist encara no ha estat clavat a la Creu) el pas de la Pietat, la imatge de la Mare de Déu amb el cos de Jesucrist sense vida als seus braços. A Catalunya, el culte a la Mare de Déu dels Dolors s’inicia a les acaballes del segle XI, tot i que el seu màxim esplendor l’assoleix amb l’expansió de les predicacions dels frares franciscans al segle XV. Hom creu que aquest dia, abans o després de la Processó dels Dolors, plou o ha de ploure, doncs s’associa aquesta aigua caiguda a les llàgrimes de la Mare de Déu.

Processó dels Dolors a Palafrugell (el Baix Empordà)

– , es celebrà fins el 1966, i fóu recuperada l’any 2005. Amb el Septenari, a la missa vespertina de dilluns a diumenge, homilia, commemoració dels Set Dolors i cant de les cobles. Divendres durant el dia, conviden a visitar la imatge de la Mare de Déu i a ofrenar-li flors i a les 19h Via Matris, que recorda el camí de Maria acompanyant el seu Fill, Jesús. La celebració acaba amb una missa pels difunts de la Congregació i la veneració de la imatge de la Dolorosa i amb el cant de la Salve Regina. L’organitza la Venerable Congregació de la Mare de Déu dels Dolors, fundada a Palafrugell el 1718. L’actual imatge de la Mare de Déu fou adquirida el 1958 i apadrinada pel matrimoni Ferrer Serra. Telèfon: 972.304.898

Processó dels Dolors a Peralada (l’Alt Empordà)

– la nit del primer divendres de Setmana Santa els homes de la vila passegen dos dels tresors de l’església: la Mare de Déu dels Dolors i la Creu Processal, la històrica creu processional gòtica. La processó està amenitzada per una banda i la coral de Peralada. Al finalitzar l’acte es reparteixen bunyols i garnatxa a tots els assistents

. Processó del Divendres dels Dolors
Amer (la Selva)
Un gran quadre de llum creat amb espelmes al bell mig de la plaça i la imponent presència dels manaies d’Amer són dos dels elements més destacats de la silenciosa processó que cada divendres abans de Rams transcorre pels carrers i places d’aquesta vila selvatana en honor a la Mare de Déu dolorosa.

Festa i Processó dels Dolors
Besalú (la Garrotxa)
L’escenari medieval dels temples, carrers i places de Besalú és el marc incomparable on té lloc, en silenci, la Processó dels Dolors de Besalú, una mostra de la devoció popular local envers la Mare de Déu dels Dolors que conté notables singularitats dins el conjunt de processons catalanes del seu gènere.

Festa dels Dolors
Mieres (la Garrotxa)
Mieres celebra l’inici de la Setmana Santa amb una festa popular que combina l’escenificació d’una escena de La Passió de Jesucrist amb la Processó dels Dolors. La festa, que data del segle XVIII, compta amb alguns personatges propis, com els botxins i els dimonis, amb banyes al cap, i el nunci o pregoner, que anuncia una sentència a mort que ressona per tot el poble.

Festa de la Mare de Déu dels Dolors
Banyoles (el Pla de l’Estany)
Cada any el divendres abans del diumenge de Rams, es celebra a Banyoles la Festa de la Mare de Déu dels Dolors. Aquella nit, té lloc la Processó dels Dolors que està encapçalada pel Manípul de Manaies, una de les esquadres de soldats romans més gran del país.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: