ESCRIT DEL BLOCDijous 21 d’Abril 2022

Com bregar amb la pressió de grup

Vinga! Tots ens lliurarem de la classe de matemàtiques Qui vol prendre aquest examen? En comptes, anem-nos a caminar ia esmorzar. Anem-nos! Diu el(la) nen(a) més popular de la classe. Prefereixes fer allò que tu saps que està bé i anar a la classe de matemàtiques, amb tot i examen, o prefereixes cedir i anar amb la resta del grup que no assistirà a la classe?

Segons vagis creixent, t’enfrontaràs amb algunes decisions difícils. N’hi ha que no tenen una resposta correcta o incorrecta – com per exemple, si hauries de jugar futbol o hoquei. Altres decisions inclouen qüestions morals importants, com per exemple no assistir a la classe, fumar cigarrets o mentir als teus pares.

Prendre les teves pròpies decisions és prou difícil, però quan altres persones intenten influenciar-te pressionant-te perquè prenguis una decisió en lloc d’una altra, pot resultar més difícil. Quan altres companys intenten influir en les teves decisions, això s’anomena pressió de grup. És un tema amb què totes les persones han de bregar – fins i tot els adults. Parlarem sobre com enfrontar aquest tipus de pressió.

Els companys poden tenir entre ells una influència positiva. Potser un company a la teva classe de ciències et va ensenyar un mètode fàcil d’aprendre els noms dels planetes al sistema solar, o algú al teu equip de futbol et va ensenyar a fer un truc interessant amb la pilota. Pot ser que admiris un(a) amic(a) amb qui sempre és agradable compartir el teu temps i vulguis assemblar-te a ella oa ell. Potser altres companys es van interessar en el teu nou llibre favorit després d’haver-te escoltat parlar-ne. Aquests són alguns exemples de com els companys poden influir-se mútuament cada dia de manera positiva.

De vegades els companys s’influeixen mútuament de forma negativa. Per exemple, alguns nens(es) a l’escola poden tractar d’influir-te perquè t’uneixis a ells i no assisteixis a classe, el teu company de futbol pot intentar convèncer-te perquè siguis cruel amb un altre jugador i mai li passis la pilota o un nen al teu veïnat pot voler que cometis robatoris a les botigues amb ell.

Per què algunes persones cedeixen davant de la pressió de grup?

Alguns nens/es cedeixen davant la pressió de grup perquè volen caure bé, ser acceptats o perquè es preocupen que altres nens/es se’n burlin si no s’uneixen al grup. Altres cedeixen perquè tenen curiositat de provar alguna cosa nova que aquests companys ja estan fent. La noció que «tothom ho fa» pot influir que altres nens(es) s’oblidin del seu bon judici i del seu sentit comú.

Com rebutjar la pressió de grup

És difícil ser l’únic que rebutja la pressió de grup, però tu ho pots aconseguir. Parant atenció a les teves creences i al que tu consideres que està bé o malament pot ajudar-te a fer el correcte. La teva fortalesa interna i la confiança en tu mateix poden ajudar-te a mantenir-te ferm, rebutjar els intents dels altres per convèncer-te, i resistir a fer alguna cosa que tu consideres incorrecte.

Una cosa que et pot ajudar és tenir com a mínim un altre company o amic que també estigui disposat a dir «no». Aquesta mesura treu molt poder a la pressió de grup i fa molt més fàcil resistir a les seves influències. És molt bo que tinguis amics amb valors similars als teus que et donaran suport quan no vols fer alguna cosa determinada.

Probablement has tingut un pare o mestre que t’ha aconsellat a «escollir els teus amics amb saviesa.» La pressió de grup és la raó per la qual et recomanen aquesta mesura. Si esculls amics que no prenguin drogues, que no s’escapin de classe, i que no menteixin als seus pares, llavors és probable que tu no facis cap d’aquestes coses, encara que altres ho vulguin fer.

Intenta ajudar un amic que estigui travessant problemes resistint-se a la pressió de grup. Pot ser molt beneficiós que un nen(a) s’uneixi a un altre(a) nen(a) simplement dient-li «Jo estic amb tu – anem-nos.»

Fins i tot si enfrontes la pressió de grup quan estàs sol, hi ha mesures que pots prendre. Pots mantenir-te allunyat dels companys que tractin de pressionar-te perquè facis coses que tu saps que estan malament. Pots dir-los «no» i marxar. Millor encara, busca altres amics o companys de classe amb qui fer grup.

Si continues enfrontant la pressió de grup i se t’està fent difícil controlar-la, parla amb algú que puguis confiar. No us sentiu culpables si cometeu un parell d’errors. Parlar amb els teus pares, els teus mestres o el teu conseller a l’escola pot ajudar que et sentis molt millor ia preparar-te per a la propera vegada que hagis d’enfrontar-te a la pressió de grup.

Pressió dels companys positiva i poderosa

La pressió de grup no sempre és una cosa negativa. Per exemple, la pressió positiva pot utilitzar-se per influenciar els nens(es) lluitadors perquè es comportin millor amb altres(es) nens(es). Si suficients nens(es) s’uneixen entre si, els companys poden influir-se mútuament per fer el que és correcte.

Revisat per: D’Arcy Lyness, PhD

Definint la pressió de grup

Els companys al teu voltant influeixen en la teva vida, fins i tot sense que te n’adonis, simplement en compartir temps amb tu. És simplement qüestió de naturalesa humana aprendre a escoltar i alhora aprendre daltres persones que tenen la teva mateixa edat.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: