ESCRIT DEL BLOCDissabte 23 d’Abril 2022

La llegenda de Sant Jordi

Des de mitjan segle XV cada 23 d’abril se celebra a Catalunya la Diada de Sant Jordi. Sant Jordi és considerat el patró dels enamorats a Catalunya, un heroi protector que, segons explica la llegenda, va vèncer el drac i va salvar la princesa, convertint-se així en un símbol de l’amor i de la victòria del bé sobre el mal.

De fet, a Catalunya el dia de Sant Jordi li roba gairebé tot el protagonisme al dia de Sant Valentí, per això cada 23 d’abril els enamorats aprofiten aquesta celebració per renovar els seus vots. És habitual que aquell dia els homes obsequiïn una rosa vermella a la seva parella i les noies li regalin un llibre.

Les arrels d’aquesta tradició es remunten a l’Edat Mitjana, una època marcada pel misticisme i la fantasia, on s’han inspirat diferents contes de fades de cavallers, princeses en dificultats i dracs. Per això, si cerques una història per als petits de casa, la llegenda de Sant Jordi pot ser l’opció perfecta perquè els teus fills s’entretinguin mentre descobreixen algunes de les tradicions més antigues de Catalunya.

La llegenda de Sant Jordi: Una història de cavallers i princeses per als nens

Fa molt de temps, va existir un drac que solia terroritzar els veïns que vivien en un petit poble de la Conca de Barberà. Els habitants del lloc estaven desesperats, no sabien què fer per mantenir allunyat el drac i evitar que entrés al poble devorant allò que trobava al seu pas. Així que, mancant una solució millor, els veïns van decidir oferir-li dues ovelles diàriament per apaivagar la seva gana voraç i evitar que els ataques.

Quan les ovelles es van acabar, van començar a oferir-li els altres animals: les vaques, els bous, les aus i fins i tot els petits pollets. Ja quedaven molt poques reserves, així que el rei va convocar una reunió per resoldre sobre el destí del poble. Van decidir que farien un sorteig amb tots els veïns, inclosa la família reial, i que cada dia li donarien al drac la persona que sortís al sorteig perquè se la mengés i deixés en pau la resta.

Malauradament, un dia va tocar el torn a la filla del rei. El sobirà no sabia què fer perquè no volia lliurar la seva filla al drac i, entre llàgrimes, li va demanar al poble:

– Si us plau, perdoneu la meva filla i, a canvi, us donaré tot el meu or i la meitat del meu regne.

Però el poble s’hi va negar. Van al·legar que era el seu torn i que cada persona havia de complir la seva paraula i sacrificar-se. El rei no va poder fer i, desconsolat, es va acomiadar de la princesa abans de permetre que aquesta marxés cap al seu cruel destí.

No obstant, va passar una cosa sorprenent. Quan el drac es disposava a menjar-se d’un mos a la princesa, va aparèixer un cavaller amb una llança i un escut daurat cavalcant sobre un bell corser blanc. Es tractava de Sant Jordi, un noble cavaller que passava pels voltants i que, guiat per la garrifa, va arribar fins als voltants del poble. Ràpidament va comprendre el que estava succeint i es va disposar a salvar la princesa de les urpes d’aquella enorme bèstia.

Sense pensar-ho dues vegades, Sant Jordi va alçar la seva llarga llança i, amb un sol cop, la va clavar al centre del pit del drac, ferint-lo de mort. Immediatament va començar a brollar la sang del cor del drac i per a sorpresa de tots, en aquest lloc va sorgir un roser amb unes precioses flors. El cavaller Sant Jordi va agafar una d’aquelles esplèndides roses i la va regalar a la princesa com a prova del seu amor. Com a mostra d’agraïment i afecte, la princesa va escriure un poema d’amor al valent cavaller.

Per això, el dia de Sant Jordi els homes regalen una rosa a la persona estimada i les dones donen un llibre a la seva parella.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: