ESCRIT DEL BLOCDivendres 29 abril 2022

“El monestir de Montserrat continua sent avui un dinamitzador social i econòmic pel país”

Glòria Barrete –CR) L’any 2019 Montserrat va assolir un nou rècord de visitants, arribant als 2,67 milions. L’any 2020, però, i degut a la pandèmia de la Covid-19, la caiguda de visitants va ser del 70%, percentatge de caiguda molt similar al de l’any 2021 en què la caiguda de visitants representarà el 60%. Què suposa però que una persona visiti Montserrat? Es genera un retorn quantificable econòmicament parlant? Un estudi de la consultoria EY encarregat per la Fundació Abadia de Montserrat 2025, ha analitzat l’impacte de la institució Montserrat i la seva influència en termes de contribució econòmica i social directament derivada de la seva activitat, en base a les dades de 2019. Els resultats mostren com per cada euro invertit a Montserrat el retorn és de 19,5 euros, alhora que per cada lloc de treball directe generat el retorn és de 8,5 llocs de feina indirectes i induïts més.

“Quan parlem de monestirs benedictins sovint es fa referència a que a l’Edat Mitjana eren els dinamitzadors socials i econòmics d’un territori”, ha recordat Ignasi M. Fossas, majordom-administrador del monestir de Montserrat. Una influència, però, que tot i semblar d’èpoques molt pretèrites es manté avui a Montserrat. “Teníem la intuïció que això encara aquí passava avui”. L’informe, presentat avui en roda de premsa, posa de manifest com “Montserrat continua sent avui un dinamitzador econòmic i social pel país”, pel que fa a creació de llocs de treballs, retorn econòmic al PIB català i a projecció internacional del territori. 

L’estudi s’ha centrat en les dades de l’Abadia de Montserrat i les seves entitats dependents i associades: Publicacions de l’Abadia de Montserrat SA, L’Agrícola Regional SA, Central de Reserves de Montserrat SAU, Gestió de Serveis de Montserrat SLU, Fundació Abadia de Montserrat 2025, Montserrat Energia SL i Funicular Aeri de Montserrat SA (societat participada al 60%). L’any de referència és el 2019.

Així, per cada euro invertit a Montserrat el retorn quantificable és d’uns 19,5 euros. La constribució econòmica total de Montserrat ha estat, així, de 314,5 milions al PIB català, generat a través de compres i visitants. La contribució augmentada es dona sobretot en el sector de la hosteleria, la restauració i el turisme. Catalunya és el principal origen dels visitants dins de l’Estat espanyol. D’entre els visitants provinents de fora de Catalunya, la majoria prové de Madrid seguit de València i Càceres. La majoria dels visitants estrangers són de països europeus, essent també molt rellevant el pes dels originaris d’Amèrica i d’Àsia. Principals procedències de visitants estrangers: 15% EUA, 12% Rússia, 7% Corea del Sud, 4% França i 3% Alemanya.

Una altra dada significativa és que per cada lloc de treball generat directament a Montserrat es contribueix a generar indirectament 8,5 llocs de treballs. Així, hi ha 6.210 llocs de treball dels quals 655 són directes, 4.708 indirectes i 847 induïts.

Les bones dades de visitants són del moment pre-pandèmia. Josep Altayó, director general d’Agrícola Regional SA, ha reconegut que preveuen una davallada de visitants pel 2022 d’un 30% respecte a les dades del 2019. “És difícil mantenir aquest nivell de caiguda”, ha assegurat, esperant que la recuperació del turisme, sobretot internacional, sigui una realitat. “Si no es recupera el turisme internacional no només patirà Montserrat sinó que també tota Catalunya en el sector turístic”. Malgrat les ajudes derivades de la pandèmia, ha reconegut que “sense ajudes la recuperació serà molt lenta”. 

Espiritualitat, Cultura i art, Societat, Abadia de Montserrat

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: