ESCRIT DEL BLOCDissabte 30 d’Abril 2022

Saps la història de la desapareguda església de Barcelona on es va refugiar la Moreneta?

LA MIRADA DEL LECTOR

Entre el 15 de enero y el 12 de junio de 1823, el templo de San Miguel, donde hoy está el Ayuntamiento, protegió a la imagen de la Virgen de Montserrat de las peleas entre liberales y absolutistas

El autor forma parte de la comunidad de lectores de La Vanguardia. JESÚS FRAIZ ORDÓÑEZ

La iglesia de San Miguel fue una de las más antiguas de la ciudad. Estaba situada en la actual plaza que lleva su nombre, donde hoy encontramos el nuevo edificio del Ayuntamiento de Barcelona.

El templo se levantó sobre las antiguas construcciones de la primitiva Barcino, aprovechado el mosaico de las termas, con peces y monstruos marinos negros sobre fondo blanco, que fueron arrancados en el derribo y que se conservan hoy en el Museo Arqueológico de Catalunya, ubicado al antiguo Palacio de Artes Gráficas (construido para la Exposición Universal de 1929), dentro del parque de Montjuïc.

Atacs a l’església

L’església va patir en aquella època força atacs que van provocar un fort deteriorament. El 1147, es va realitzar una reconstrucció per pal·liar les destrosses ocasionades.

El 1516, se li va afegir a la porta romànica una altra d’estil gòtic-renaixentista, obra de Gabriel Pellicer i Pablo Mateo, que va ser encarregada pel vicecanceller Jerónimo Descoll.

El 1561, René Ducloux en col·laboració amb Gabriel Pellicer, va realitzar les escultures de la portada principal, col·locant al centre de la porta l’arcàngel San Miguel (custodiat als laterals pels arcàngels Rafael i Gabriel), a qui estava dedicada la invocació de l’església.

La decoració interior també era d’estil renaixentista. Constava d’una planta rectangular, amb quatre capelles als costats. Al costat del presbiteri tenia construït un campanar de forma rectangular i tenia un vestíbul també de forma rectangular.

Part dels elements de la desapareguda església de San Miguel es poden veure avui a museus i altres temples. Jesús Fraiz Ordóñez / http://labarcelonadeantes.com/

Posteriorment, es va condicionar la capella del Santíssim. En ella es va instal·lar el sepulcre del vicecanceller de la corona d’Aragó, Jerónimo Descoll, construït en alabastre, el qual havia sufragat les despeses de la construcció del portal gòtic-renaixentista de l’església. El sepulcre, actualment, es conserva al Museu Diocesà de la ciutat.

El 1711, la volta va ser decorada amb pintures murals, per Ferdinando Galli Bibienna. L’italià es va veure obligat, el 1717, a tornar a Bolonya a causa d’una malaltia ocular. La decoració barroca de cornises i columnes que adornaven l’absis van ser realitzades llavors per Salvador Gurri. A la volta de l’absis hi havia la pintura de la Glòria, d’Antonio Viladomat.

Va ser també sepultura de diversos militars i persones de la noblesa»

El 1780, a la capella de la Mare de Déu del Roser, va rebre sepultura Antoni d’Alós i de Rius, noble català i militar borbònic, capità general de Mallorca. I, el 1814, Lluís Francisco II de Borbó-Conti, noble que es va exiliar de la França revolucionària.

La Moreneta

Entre el 15 de enero y el 12 de junio de 1823, acogió la imagen de la Virgen de Montserrat, protegiéndola de las peleas entre liberales y absolutistas, que ponían en peligro su integridad.

En 1835, la iglesia perdió su título parroquial para pasar a ser la capilla particular de la Casa de la Ciudad. 

Finalmente, en 1869, llegó el fin de la iglesia. El Ayuntamiento, deseando ampliar las dependencias, decretó el derribo de la antigua iglesia de San Miguel.

La iglesia fue desmontada y algunas partes fueron trasladadas a otras iglesias de la ciudad»

La portada renacentista fue trasladada a la Basílica de la Mercè, instalándola en su entrada por la calle Ample. El campanario se colocó en la iglesia de la Concepción, en la calle de Aragón, al lado del mercado del mismo nombre.

Un grupo escultórico renacentista realizado por Martín Díez de Liatzasolo que representa la Dormición de la Virgen se puede visitar en la actualidad en el Museo Nacional de Arte de Catalunya

Capitel de la antigua iglesia de San Miguel. Jesús Fraiz Ordóñez / http://labarcelonadeantes.com/

El Museo de Arqueología de Catalunya tiene entre otras piezas un antiguo capitel del siglo VI, que era usado en la desaparecida iglesia como pila bautismal.

En 1936, las estatuas de los arcángeles Rafael y Gabriel que adornaban la puerta fueron colocadas en la iglesia de la Mercè. Las fuerzas anarquistas los destruyeron al ver que no era aconsejable el incendiar la basílica.

Esta es una de tantas iglesias desaparecidas de la ciudad de Barcelona, pero que formó parte de su historia.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: