ESCRIT DEL BLOCde dimecres 8 Juny 2022

1-4 Escolta de l’altre confiada i honesta per a una bona comunicació

“Escoltar amb les orelles del cor”. Es va fer públic el missatge del Papa per a la 56a Jornada mundial de les Comunicacions Socials que se celebrarà el proper 29 de maig. Escoltar més veus, escriu Francesc, escoltar-se també mútuament a l’Església, “ens permet exercitar l’art del discerniment”, i “orientar-se enmig d’una simfonia de veus”.

Vatican News

“Escoltar amb les orelles del cor”. Així es titula el missatge que el Sant Pare va signar aquest 24 de gener – memòria de Sant Francesc de Sales, Doctor de l’Església, fundador de l’Ordre de la Visitació i patró de la premsa catòlica – amb motiu de la 56a Jornada mundial de les Comunicacions Socials que se celebrarà el proper 29 de maig. En aquest missatge – rubricat a Sant Joan del Laterà, catedral de Roma – el Papa comença recordant que l’any passat “reflexionem sobre la necessitat d’anar i veure per descobrir la realitat i poder-la explicar a partir de l’experiència dels esdeveniments i de la trobada amb les persones”.

“Seguint en aquesta línia, ara desitjo centrar l’atenció sobre un altre verb, escoltar, decisiu en la gramàtica de la comunicació i condició per a un diàleg autèntic”

Escoltar continua sent essencial per a la comunicació

El Pontífex explica que “estem perdent la capacitat d’escoltar a qui tenim davant”, i que “l’escolta està experimentant un nou i important desenvolupament en el camp comunicatiu i informatiu, a través de les diverses ofertes de podcast i xat àudio, cosa que confirma que escoltar continua sent essencial per a la comunicació humana”.

Francesc al·ludeix a un il·lustre mèdic acostumat a curar les ferides de l’ànima, que davant la pregunta de “quina era la necessitat més gran dels éssers humans”, va respondre: “El desig il·limitat de ser escoltats”. De manera que es tracta d’un “desig que sovint roman amagat, però que interpel·la a tots els que estan cridats a ser educadors o formadors, o que exerceixin un paper de comunicador”, o sigui “els pares i els professors, els pastors i els agents de pastoral, els treballadors de la informació i tots els que presten un servei social o polític”.

Escoltar amb les orelles del cor

Després de destacar que de les pàgines bíbliques aprenem que l’escolta no només posseeix el significat d’una percepció acústica, sinó que està essencialment lligada a la relació dialògica entre Déu i la humanitat, fins al punt que Sant Pau afirma que la fe prové de l’escolta”, el Sant Pare escriu:

“La iniciativa és de Déu que ens parla, i nosaltres responem escoltant-ho; però també aquesta escolta, en el fons, prové de la seva gràcia, com passa al nounat que respon a la mirada ia la veu de la mare i del pare. Dels cinc sentits, sembla que el privilegiat per Déu és precisament l’oïda, potser perquè és menys invasiu, més discret que la vista, i per tant deixa l’ésser humà més lliure”

A més, el Pontífex afirma que “l’escolta correspon a l’estil humil de Déu”, que “Déu estima l’home” i que per això “li dirigeix la Paraula” i “inclina l’orella per escoltar-lo”. Mentrestant, “l’home, al contrari, tendeix a fugir de la relació, a tornar l’esquena i tancar les orelles per no haver d’escoltar”.

“El negar-se a escoltar acaba sovint per convertir-se en agressivitat cap a l’altre, com va passar als oients del diaca Esteve, els qui, tapant-se les orelles, es van llançar tots junts contra ell”

Déu sempre es revela comunicant-se gratuïtament

Consagració al Sagrat Cor de Jesús

Oh Jesús meu! Per mediació del Cor Immaculat de Maria Santíssima us ofereixo les oracions, obres i treballs del present dia, en reparació de les ofenses que us fan, i per les altres intencions del vostre Sagrat Cor.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: