
2-4 Escolta de l’altre confiada i honesta per a una bona comunicació
Francesc recorda que “Jesús demana als seus deixebles que verifiquin la qualitat de la seva escolta”, que els exhorten a això “després d’haver-los explicat la paràbola del sembrador, deixant entendre que no n’hi ha prou amb escoltar, sinó que cal fer-ho bé” i glossant un paràgraf de la seva exhortació apostòlica Evangelii gaudium – del 2013 sobre l’anunci de l’Evangeli al món actual – afegeix que “només parant atenció a qui escoltem, què escoltem i com escoltem podem créixer en l’art de comunicar, el centre del qual no és una teoria o una tècnica, sinó la ‘capacitat del cor que fa possible la proximitat’”.
Exemples del rei Salomó i els sants Agustí i Francesc d’Assís
A més, el Sant Pare posa de manifest que “totes tenim orelles, però moltes vegades fins i tot qui té una oïda perfecta no aconsegueix escoltar els altres”. D’aquí la seva afirmació:
“Existeix realment una sordesa interior pitjor que la sordesa física. L’escolta, en efecte, no té a veure només amb el sentit de l’orella, sinó amb tota la persona”
Recorda així mateix que el rei Salomó “va demostrar saviesa perquè va demanar al Senyor que li concedís un cor capaç d’escoltar” i que “sant Agustí convidava a escoltar amb el cor (corde audire), a acollir les paraules no exteriorment a les orelles, sinó espiritualment al cor”. Mentre Sant Francesc d’Assís exhortava els seus germans a “inclinar l’orella del cor”.
“No podem sinó escoltar allò que ens fa únics en la creació: el desig d’estar en relació amb els altres i amb l’altre. No estem fets per viure com a àtoms, sinó junts”
L’escolta com a condició de bona comunicació
D’altra banda, en considerar que existeix “un ús de l’oïda que no és veritable escolta, sinó el contrari: escoltar d’amagat”, “una temptació sempre present i que avui, en el temps de les xarxes socials, sembla haver-se aguditzat” , com és el fet de “escoltar d’amagat i espiar, instrumentalitzant els altres per al nostre interès”, el Papa escriu:
«El que fa la comunicació bona i plenament humana és precisament l´escolta de qui tenim davant, cara a cara, l´escolta de l´altre a qui ens apropem amb obertura lleial, confiada i honesta»
Per aquesta raó lamenta que “la manca d’escolta”, que experimentem “a la vida quotidiana”, és evident també “a la vida pública, on, sovint, en lloc de sentir l’altre, el que ens agrada és escoltar-nos a nosaltres mateixos”. Es tracta de “símptoma”, afirma el Papa, que: “Més que la veritat i el bé, es busca el consens; més que no pas a l’escolta, s’està atent a l’audiència. La bona comunicació, en canvi, no intenta impressionar el públic amb un comentari enginyós adreçat a ridiculitzar l’interlocutor, sinó que presta atenció a les raons de l’altre i tracta de fer comprendre la complexitat de la realitat”.
«És trist quan, també a l’Església, es formen bans ideològics, l’escolta desapareix i el seu lloc l’ocupen contraposicions estèrils»
El diàleg és un “dàleg”, un monòleg a dues veus
A “molts dels nostres diàlegs – prossegueix el Pontífex en el seu Missatge – no ens comuniquem en absolut. Estem simplement esperant que l’altre acabi de parlar per imposar el nostre punt de vista”. I com assenyala el filòsof Abraham Kaplan, el Papa recorda que:
“Diàleg és un ‘duàleg’, un monòleg a dues veus. A la veritable comunicació, en canvi, tant el tu com el jo estan ‘en sortida’, tendeixen l’un cap a l’altre. Escoltar és, per tant, el primer i indispensable ingredient del diàleg i de la bona comunicació”
Per això és important recordar que “no es comunica si abans no s’ha sentit, i no es fa bon periodisme sense la capacitat d’escoltar”. De manera que “per oferir una informació sòlida, equilibrada i completa cal haver escoltat durant molt de temps”.
«Per explicar un esdeveniment o descriure una realitat en un reportatge és essencial haver sabut escoltar, disposats també a canviar d´idea, a modificar les pròpies hipòtesis de partida»
Consagració al Sagrat Cor de Jesús
Oh Jesús meu! Per mediació del Cor Immaculat de Maria Santíssima us ofereixo les oracions, obres i treballs del present dia, en reparació de les ofenses que us fan, i per les altres intencions del vostre Sagrat Cor.