ESCRIT DEL BLOCDissabte 18 de Juny 2022

Volem bisbes catalans!

Aviat hi haurà nou bisbe de Girona i els fidels volen i demanen, com el 1966, que sigui un bisbe català

Amb aquest lema hi va haver el 1966 una intensa campanya, en plena dictadura franquista, impulsada per Jordi Pujol i Josep Benet. Va ser després que el Vaticà nomenés successor de Gregorio Modrego a Barcelona Marcelo González Martín. Finalment, el bisbe Marcelo va fer carrera a les Espanyes i a l’Arquebisbat de Barcelona el 1971 hi arribava, procedent de Girona, el futur cardenal Narcís Jubany. Escric tot això perquè el bisbe de Girona, monsenyor Francesc Pardo, està en pròrroga després d’haver complert 75 anys i aviat es nomenarà un nou bisbe. A la diòcesi en tot el segle XX i aquest segle XXI hem tingut bisbes catalans, amb dues excepcions; des del bisbe Tomàs Sivilla, nascut a Calella i nomenat el 1878, fins a Francesc Pardo, de Torrelles de Foix i nomenat el 2008, tots els bisbes de Girona han nascut a Catalunya menys Gabriel Llompart, mallorquí, i Josep Vila, de Benavites, al País Valencià. Tots respectats, menys Vila, nomenat en temps de la dictadura de Primo de Rivera, de qui diuen les cròniques que tenia un pòsit anticatalà, cosa que va provocar que a la premsa de l’època s’arribés a publicar: “No sap que no el volem a Girona?” Després de Vila va arribar el bisbe Josep Cartañà, en Pepet Vermell, nascut a la Conca de Barberà i que va guiar la diòcesi des del 1934 fins a la seva mort, el 1963. Va donar suport a l’aixecament militar contra la República, però el 1941 ja va fer editar un catecisme bilingüe i el 1947 només en català. Va ser el darrer gran bisbe d’abans del Concili. Després es pot dir que vam tenir sort: el selvatà Narcís Jubany, l’osonenc Jaume Camprodon i el barceloní Carles Soler. Van viure la transformació de l’Església i la seva pèrdua d’influència. Com deia Joan Ribas, en poc temps a Girona vam passar de tenir un doctor a tenir un bon pastor i després un administrador. Francesc Pardo ha estat i és un bisbe que ha trepitjat molt el carrer i ha fet relacions. El seu relleu inquieta. El gironí Joan Planellas va ser nomenat arquebisbe de Tarragona i no es preveu que el relleu de Pardo sigui gironí. Algú fa córrer que podria venir a Girona Romà Casanova, actual bisbe de Vic. Ja se sap que els pronòstics solen errar si depèn del Vaticà. Ja ho veurem. Ara, qui remena les cireres prop del papa i el nunci és el cardenal Omella, nascut al Matarranya. Per això cal recordar que per Girona els fidels volen i demanen un bisbe català. Com el 1966

JORDI GRAU

Consagració al Sagrat Cor de Jesús

Oh Jesús meu! Per mediació del Cor Immaculat de Maria Santíssima us ofereixo les oracions, obres i treballs del present dia, en reparació de les ofenses que us fan, i per les altres intencions del vostre Sagrat Cor.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: