ESCRIT DEL BLOCDissabte 2 de Juliol 2022

Josep Pla i Casadevall
BIOGRAFIA.

 (Palafrugell8 de març de 1897 – Llofriu23 d’abril de 1981) fou un escriptor i periodista català, figura referent de la literatura catalana de tots els temps.[1][2]

Pla és encara un dels autors més llegits de la literatura catalana molts anys després de la seva mort, i ha estat consagrat unànimement com el prosista més important de la literatura catalana del segle xx. La seva original i extensa obra literària, que abasta de forma gairebé ininterrompuda sis dècades i més de 30.000 pàgines, va ser essencial per a la modernització de la llengua catalana i per la popularització d’una literatura costumista, clara, d’adjectivació intensa i a estones bolcada en la descripció del seu entorn més proper. Els seus articles d’opinió, les seves cròniques periodístiques i els seus reportatges sobre els nombrosos països on va viatjar constitueixen també un singular testimoniatge de la història del segle xx.

Infància i adolescència

Casa natal de Josep Pla, al carrer Nou de Palafrugell

Va néixer el 8 de març de 1897 a la vila de Palafrugell, situada a la comarca del Baix Empordà.[3] Fill d’una família acomodada de petits propietaris rurals, era el més gran de quatre germans.[4] El seu pare es deia Antoni Pla i Vilar, natural de Llofriu [5] i la seva mare Maria Casadevall i Llach natural de Palafrugell. Va aprovar l’ingrés al batxillerat a l’Institut General i Tècnic de Figueres (juny 1909), i més tard va fer el batxillerat a l’Institut de Girona, on va viure intern des de 1909 als Germans Maristes. A finals del curs 1912 – 1913 va ser expulsat de l’internat i no va aprovar el batxillerat ni l’examen de grau fins al desembre de 1913.] Es va inscriure a Ciències a la Universitat de Barcelona i va començar estudis de medicina, però a la meitat de curs va canviar d’idea i es va matricular a Dret sense gaire entusiasme, amb la idea d’esdevenir notari

Instal·lat en pensions i apassionat des de molt jove per la lectura i l’observació, el buit que percebia en la vida universitària no va privar-lo d’adaptar-se a un altre ambient que canalitzaria la seva desorientació intel·lectual de joventut: la Penya de l’Ateneu Barcelonès, amb la biblioteca i sobretot la tertúlia diària que hi tenia lloc amb personatges com Josep Maria de Sagarra, Eugeni d’Ors o Francesc Pujols. D’aquesta època juvenil prové la seva admiració per Pío Baroja —una referència constant per a la seva generació— i la influència d’Alexandre Plana,[7] amic i mestre de joventut, al qual va atribuir la decisió d’allunyar-se del Noucentisme i apostar definitivament per una «literatura per a tothom» basada en «la claredat i la senzillesa», idees que serien la seva divisa estilística durant tota la seva carrera literary

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: