ESCRIT DEL BLOCDissabte 16 Juliol 2022

Festivitat de la Mare de Déu del Carme

El 16 de juliol diverses poblacions de la costa catalana celebren la festivitat de la Mare de Déu del Carme, la patrona de la gent de mar. Mariners, pescadors i tota mena de navegants li reten culte perquè els protegeixi dels perills més habituals del mar.

La festa és organitzada per la confraria de pescadors, que cada any e

treu la imatge de la Mare de Déu del Carme en processó. Després de recórrer les aigües fins les illes Medes.

El ritual de la festa del Carme és més o menys el mateix en tots els indrets: la confraria de pescadors local treu la imatge de la marededéu en processó i la porta fins al port, on és embarcada. La processó segueix dins el mar, on es forma un estol de vaixells de tota mena que segueixen el pas. Habitualment es navega fins a un punt destacat o significatiu de la costa i en arribar a terra es fa una missa presidida per la marededéu.

La finalitat del ritual és honorar a la Mare de Déu del Carme per demanar-li protecció davant els perills més habituals del mar, com ara tempestes i naufragis.

Orígens

L’origen de la festivitat del Carme com a patrona dels navegants es troba en la llegenda que explica que la Mare de Déu va salvar un vaixell anglès a la deriva enmig d’una tempesta terrible. Enmig de la desesperació, un dels mariners va sortir a resar, va arrancar-se l’escapulari de l’ordre Carmelita i el va llençar al mar. Això va fer que la tempesta s’aturés immediatament. Sembla que la difusió d’aquesta llegenda va contribuir a consolidar el patronatge de la Mare de Déu del Carme entre els mariners i navegants.

Al segle XVIII l’almirall mallorquí Antoni Barceló Pont de la Terra va promoure aquesta festivitat entre els seus homes i de seguida els mariners la van fer patrona i van passar a anomenar-la ‘Stella Maris’. De mica en mica la devoció s’estengué entre els mariners i lentament anà substituint a sant Elm, que tradicionalment havia estat el patró primigeni dels navegants i mariners catalans.

Poema a la Mare de Déu del Carme de Santa Teresa de l’Infant Jesús

Oh Mare de Déu del Carme!

A prop teu he trobat la pau del cor;

en aquesta terra només Jesús desitjo,

només Jesús és ma il·lusió.

Si de vegades m’ofusca la tristesa,

o m’assetja algun temor,

sempre, recolzant-te en ma feblesa,

dona’m, Mare, ta dolça protecció.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: