ESCRIT DEL BLOCDimecres 27 Juliol 2022

Joan Miquel i Avellí
industrial surer

Joan Miquel i Avellí, més conegut com a Joanet Mario, (Palafrugell, 18751934) fou un important industrial surer del primer terç del segle xx, fundador de Can Mario, la més gran empresa surera catalana de la història. Membre de la Lliga Regionalista, entre 1930 i 1931 fou alcalde de Palafrugell.

Hereu de Mario Miquel i Deulofeu, encarregat de la fàbrica surera Bender, va aprendre l’ofici de taper. Va fer diversos viatges i estades a Alemanya, va aprendre l’idioma i s’introduí en aquell mercat. Amb socis alemanys va fundar les societats Miquel Vincke (1900), Miquel, Vincke i Meyer (1901), Miquel i Vincke (1910, a la mort del senyor Meyer) i Manufacturas del Corcho S.A. (1916). Finalment es fusionà amb Armstrong Cork Company i creà Manufacturas del Corcho Armstrong S.A. (1930). La gent de Palafrugell sempre s’hi ha referit amb el nom popular de Can Mario.[1][2][3]

Va patrocinar una diverses entitats de Palafrugell, com l’orquestra, el club de futbol, l’ateneu i la biblioteca. Va ser un dels impulsors del Banc de Palafrugell, presidit per prohoms de la indústria del suro, i amb Joan Linares va promoure la publicació Baix Empordà.[4] També va ser mecenes de Juli Garreta i Josep Pla, qui li dedicaria un dels seus «homenots».[5]

El 2014 fou nomenat fill predilecte de Palafrugell arran d’una iniciativa ciutadana impulsada per l’Associació Cultural El Pou d’en Bonet, que va aconseguir el suport de 400 persones.[6] Gràcies a aquest reconeixement la plaça de Can Mario, de Palafrugell, va canviar de nom a plaça de Can Mario – Joan Miquel i Avellí.[5]

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: