ESCRIT DEL BLOCDissabte 6 Agost 2022

Visitar l’Empordanet amb la companyia de Josep Pla

La fundació de l’escriptor de Palafrugell ofereix diferents rutes i experiències literàries que poden culminar amb un bon àpat

Una de les maneres més belles de contemplar el mar, va escriure Josep Pla, és a través de les voltes de Calella de Palafrugell, que, «tot i la seva extrema modèstia, són el tros d’arquitectura més notable d’aquest litoral». La guia Mireia Xarau, de les rutes literàries de l’autor empordanès, s’hi atura –és una parada obligatòria, esclar– i llegeix fragments en veu alta per al grup de turistes que tragina. «A l’hivern, en dies de tramuntana, formen sobre la platja un punt recollit; a l’estiu proporcionen una ombra fresca, clarejada per la ventolina marina. I, sobretot, proporcionen el repòs de veure el mar per la forma més graciosa que els homes han creat. […] ¿Hi pot haver res més agradable per a l’equilibri humà?»

Amb la tranquil·litat que transmet llegir l’autor d’El quadern gris, el passeig continua cap a altres racons significativament planians de Calella, com el mirador dels Burricaires o la platja de Canadell. «L’experiència d’aturar-te davant d’un espai que ha inspirat el text que estàs llegint de Pla, davant del mar o al mig d’una pineda, és molt enriquidora i gratificant», assegura Xarau, que també és membre del servei educatiu de la Fundació Josep Pla.

A l’hivern, en dies de tramuntana, formen sobre la platja un punt recollit; a l’estiu proporcionen una ombra fresca, clarejada per la ventolina marina. I, sobretot, proporcionen el repòs de veure el mar per la forma més graciosa que els homes han creat. El mar vist a través d’una arcada… ”

JOSEP PLA SOBRE CALELLA DE PALAFRUGELL

‘La Costa Brava’, dins de ‘Tres guies’

A banda dels textos i la informació dels guies, molts dels visitants que s’apunten a les rutes són uns autèntics coneixedors de la vida i l’obra de l’escriptor empordanès, i hi afegeixen comentaris i curiositats. «Per fer la ruta una mica més interactiva, els animem a llegir els textos en veu alta i els preguntem coses i idees prèvies que tenien sobre el que parlem. La gent s’engresca molt i sempre hi acaba dient la seva», explica Xarau, que assegura que, d’aquesta manera, les rutes evolucionen i no hi ha cap passeig ben bé igual. A més, pràcticament cada any varien les parades, les explicacions i els textos de les diferents rutes que organitzen perquè els més addictes puguin repetir.

A vegades també hi participa gent del poble a qui es troben mentre fan el passeig i que van ser testimonis de la Calella de Pla o que, directament, el van conèixer. «Recordo un dia que parlava d’un restaurant que Pla freqüentava i un home, que va resultar ser el fill dels senyors que el regentaven, em va sentir i va voler afegir-hi detalls i anècdotes. Això és únic. Igual que el dia que em vaig trobar un hereu d’una família que s’havia dedicat a la indústria surera i ens va fer una classe magistral sobre aquella època», rememora la guia Annie Unland.

És possible que l’admiració que sento per tot el que és burgès, net i lliure, que la creença que tinc en alguna forma de la justícia, de benestar i de diàleg correcte, es degui en certa manera a haver entrat en la vida per la Rambla de Figueres ”

JOSEP PLA SOBRE FIGUERES

‘El quadern gris’

Els que van a caminar o a passejar només com a preludi d’un bon àpat també poden fer rutes que acaben en restaurants que serveixen menjars que agradaven a Pla. I per als que directament volen seure a taula també hi ha vermuts literaris o dinars en què es menja mentre es llegeixen discerniments culinaris de l’escriptor. «Sobretot se serveix cuina de l’àvia i plats que ara es dirien de quilòmetre zero, com l’arròs negre, el suquet o l’es niu», apunta Xarau. De fet, l’escriptor empordanès ho tenia molt clar. «Amb la cuina succeeix com amb determinades idees polítiques: és inexportable, no pot ésser desarrelada sense perill de desnaturalització», va escriure Pla.

Més enllà de Palafrugell

Les rutes de Calella van ser de les primeres que la Fundació Josep Pla va començar a oferir, juntament amb les de Palafrugell –es comença a la casa natal–, Llofriu, Tamariu i el far de Sant Sebastià. Més endavant ja es van anar organitzant passejos literaris per altres indrets de l’Empordanet i més enllà, com Cap Roig, Pals, Ullastret, l’Escala, Cadaqués i Barcelona. També hi ha l’opció de demanar rutes a mida per a escoles i instituts o grups d’amics.

De seguida m’agafa el silenci de la vila, la fascinació dels blancs de les cases amb el contrast del color de sang de bou de les portalades, el misteri del verd fosc dels olivars sobre el negre lluent de llécols i pissarres ”

JOSEP PLA SOBRE CADAQUÉS

‘Un viatge frustrat’, dins d»Aigua de mar’

Una de les que té més èxit és la de Cadaqués, on Pla s’hi va arribar a comprar una casa i va fer-hi llargues estades. «És una ruta molt interessant i és un poble que sempre crida molts visitants, és un lloc especial. Hi va viure diversos anys i hi ha molt de material», explica Unland. També es pot resseguir –tot i que sense guies– els passos de Pla en ciutats més llunyanes, com París. A la web del Mapa Literari Català s’hi pot trobar el recorregut, que va des del Museu d’Orsay fins al barri de Montparnasse, i els textos que es poden llegir en cada parada. La capital francesa li causava una gran impressió. «Si des d’alguna de les finestres adients del Museu del Louvre […] es contempla el panorama urbà que ofereix la cour central de l’al·ludit palau, l’arc immediat, deliciós, de color de rosa, del Carrousel, els jardins de les Tulleries, la plaça de la Concòrdia, amb l’obelisc egipci central al mig que Napoleó portà d’Egipte, els Camps Elisis sobre la perspectiva de l’Arc de Triomf de l’Estrella, l’efecte és inoblidable, perquè hom té la sensació de trobar-se davant d’una de les creacions de l’urbanisme més nobles, greus i intel·ligents del món que coneixem», diu Pla a Notes sobre París.

La Fundació Josep Pla també col·labora amb diferents institucions locals i les assessora perquè facin rutes literàries al seu poble o ciutat. «Sempre estem oberts a col·laboracions de diversa mena per poder ampliar l’oferta», apunta el director de la Fundació Josep Pla, Francesc Montero. Ja han arribat a acords, per exemple, amb el Museu de l’Anxova i de la Sal de l’Escala. «Va sorgir la idea perquè Pla tenia molta relació amb el poble, sovintejava Ca la Nieves, l’antic salí del port d’en Perris, el Cafè de Can Bofill i les antigues drassanes, on es va fer construir un llagut», recorda el guia escalenc Gabri Maragall. A la ruta també s’explica la poca relació que va tenir amb Víctor Català, de qui deia que tenia una obra amb «potser una mica massa de suc de diccionari», però «excel·lent i d’un gran interès».

Com Empúries, Ullastret té a més del gran interès arqueològic un valor que prové de la pròpia situació geogràfica: està situat damunt un pujol que és el centre d’un paisatge meravellós —potser el millor paisatge terrestre de l’Empordà petit ”

JOSEP PLA SOBRE ULLASTRET

‘Viatge a la Catalunya Vella’

L’escriptor empordanès va descriure l’Escala amb prosa lírica –ni col·loquial ni enlairada–, adjectius exactes i un anecdotari molt ric, igual que tots els racons planians que es poden visitar amb la companyia de la Fundació Josep Pla. «La situació de l’Escala és aparentment una aberració. És l’única població del nostre litoral, encarada al nord, totalment oberta a tramuntana i a mestral, que no disposa de cap defensa ni cap abrigall. Visitar l’Empordanet amb la companyia de Josep Pla

La fundació de l’escriptor de Palafrugell ofereix diferents rutes i experiències literàries que poden culminar amb un bon àpat

Una de les maneres més belles de contemplar el mar, va escriure Josep Pla, és a través de les voltes de Calella de Palafrugell, que, «tot i la seva extrema modèstia, són el tros d’arquitectura més notable d’aquest litoral». La guia Mireia Xarau, de les rutes literàries de l’autor empordanès, s’hi atura –és una parada obligatòria, esclar– i llegeix fragments en veu alta per al grup de turistes que tragina. «A l’hivern, en dies de tramuntana, formen sobre la platja un punt recollit; a l’estiu proporcionen una ombra fresca, clarejada per la ventolina marina. I, sobretot, proporcionen el repòs de veure el mar per la forma més graciosa que els homes han creat. […] ¿Hi pot haver res més agradable per a l’equilibri humà?»

Amb la tranquil·litat que transmet llegir l’autor d’El quadern gris, el passeig continua cap a altres racons significativament planians de Calella, com el mirador dels Burricaires o la platja de Canadell. «L’experiència d’aturar-te davant d’un espai que ha inspirat el text que estàs llegint de Pla, davant del mar o al mig d’una pineda, és molt enriquidora i gratificant», assegura Xarau, que també és membre del servei educatiu de la Fundació Josep Pla.

A l’hivern, en dies de tramuntana, formen sobre la platja un punt recollit; a l’estiu proporcionen una ombra fresca, clarejada per la ventolina marina. I, sobretot, proporcionen el repòs de veure el mar per la forma més graciosa que els homes han creat. El mar vist a través d’una arcada… ”

JOSEP PLA SOBRE CALELLA DE PALAFRUGELL

‘La Costa Brava’, dins de ‘Tres guies’

A banda dels textos i la informació dels guies, molts dels visitants que s’apunten a les rutes són uns autèntics coneixedors de la vida i l’obra de l’escriptor empordanès, i hi afegeixen comentaris i curiositats. «Per fer la ruta una mica més interactiva, els animem a llegir els textos en veu alta i els preguntem coses i idees prèvies que tenien sobre el que parlem. La gent s’engresca molt i sempre hi acaba dient la seva», explica Xarau, que assegura que, d’aquesta manera, les rutes evolucionen i no hi ha cap passeig ben bé igual. A més, pràcticament cada any varien les parades, les explicacions i els textos de les diferents rutes que organitzen perquè els més addictes puguin repetir.

A vegades també hi participa gent del poble a qui es troben mentre fan el passeig i que van ser testimonis de la Calella de Pla o que, directament, el van conèixer. «Recordo un dia que parlava d’un restaurant que Pla freqüentava i un home, que va resultar ser el fill dels senyors que el regentaven, em va sentir i va voler afegir-hi detalls i anècdotes. Això és únic. Igual que el dia que em vaig trobar un hereu d’una família que s’havia dedicat a la indústria surera i ens va fer una classe magistral sobre aquella època», rememora la guia Annie Unland.

És possible que l’admiració que sento per tot el que és burgès, net i lliure, que la creença que tinc en alguna forma de la justícia, de benestar i de diàleg correcte, es degui en certa manera a haver entrat en la vida per la Rambla de Figueres ”

JOSEP PLA SOBRE FIGUERES

‘El quadern gris’

Els que van a caminar o a passejar només com a preludi d’un bon àpat també poden fer rutes que acaben en restaurants que serveixen menjars que agradaven a Pla. I per als que directament volen seure a taula també hi ha vermuts literaris o dinars en què es menja mentre es llegeixen discerniments culinaris de l’escriptor. «Sobretot se serveix cuina de l’àvia i plats que ara es dirien de quilòmetre zero, com l’arròs negre, el suquet o l’es niu», apunta Xarau. De fet, l’escriptor empordanès ho tenia molt clar. «Amb la cuina succeeix com amb determinades idees polítiques: és inexportable, no pot ésser desarrelada sense perill de desnaturalització», va escriure Pla.

Més enllà de Palafrugell

Les rutes de Calella van ser de les primeres que la Fundació Josep Pla va començar a oferir, juntament amb les de Palafrugell –es comença a la casa natal–, Llofriu, Tamariu i el far de Sant Sebastià. Més endavant ja es van anar organitzant passejos literaris per altres indrets de l’Empordanet i més enllà, com Cap Roig, Pals, Ullastret, l’Escala, Cadaqués i Barcelona. També hi ha l’opció de demanar rutes a mida per a escoles i instituts o grups d’amics.

De seguida m’agafa el silenci de la vila, la fascinació dels blancs de les cases amb el contrast del color de sang de bou de les portalades, el misteri del verd fosc dels olivars sobre el negre lluent de llécols i pissarres ”

JOSEP PLA SOBRE CADAQUÉS

‘Un viatge frustrat’, dins d»Aigua de mar’

Una de les que té més èxit és la de Cadaqués, on Pla s’hi va arribar a comprar una casa i va fer-hi llargues estades. «És una ruta molt interessant i és un poble que sempre crida molts visitants, és un lloc especial. Hi va viure diversos anys i hi ha molt de material», explica Unland. També es pot resseguir –tot i que sense guies– els passos de Pla en ciutats més llunyanes, com París. A la web del Mapa Literari Català s’hi pot trobar el recorregut, que va des del Museu d’Orsay fins al barri de Montparnasse, i els textos que es poden llegir en cada parada. La capital francesa li causava una gran impressió. «Si des d’alguna de les finestres adients del Museu del Louvre […] es contempla el panorama urbà que ofereix la cour central de l’al·ludit palau, l’arc immediat, deliciós, de color de rosa, del Carrousel, els jardins de les Tulleries, la plaça de la Concòrdia, amb l’obelisc egipci central al mig que Napoleó portà d’Egipte, els Camps Elisis sobre la perspectiva de l’Arc de Triomf de l’Estrella, l’efecte és inoblidable, perquè hom té la sensació de trobar-se davant d’una de les creacions de l’urbanisme més nobles, greus i intel·ligents del món que coneixem», diu Pla a Notes sobre París.

La Fundació Josep Pla també col·labora amb diferents institucions locals i les assessora perquè facin rutes literàries al seu poble o ciutat. «Sempre estem oberts a col·laboracions de diversa mena per poder ampliar l’oferta», apunta el director de la Fundació Josep Pla, Francesc Montero. Ja han arribat a acords, per exemple, amb el Museu de l’Anxova i de la Sal de l’Escala. «Va sorgir la idea perquè Pla tenia molta relació amb el poble, sovintejava Ca la Nieves, l’antic salí del port d’en Perris, el Cafè de Can Bofill i les antigues drassanes, on es va fer construir un llagut», recorda el guia escalenc Gabri Maragall. A la ruta també s’explica la poca relació que va tenir amb Víctor Català, de qui deia que tenia una obra amb «potser una mica massa de suc de diccionari», però «excel·lent i d’un gran interès».

Com Empúries, Ullastret té a més del gran interès arqueològic un valor que prové de la pròpia situació geogràfica: està situat damunt un pujol que és el centre d’un paisatge meravellós —potser el millor paisatge terrestre de l’Empordà petit ”

JOSEP PLA SOBRE ULLASTRET

‘Viatge a la Catalunya Vella’

L’escriptor empordanès va descriure l’Escala amb prosa lírica –ni col·loquial ni enlairada–, adjectius exactes i un anecdotari molt ric, igual que tots els racons planians que es poden visitar amb la companyia de la Fundació Josep Pla. «La situació de l’Escala és aparentment una aberració. És l’única població del nostre litoral, encarada al nord, totalment oberta a tramuntana i a mestral, que no disposa de cap defensa ni cap abrigall. […] Ara: de portes endins s’hi viu molt bé; els aliments són de primera qualitat i la gent hi és oberta i admirable. El panorama del golf i del Canigó, a l’hivern, en dies clars i assolellats, és d’una bellesa inoblidable».

[…] Ara: de portes endins s’hi viu molt bé; els aliments són de primera qualitat i la gent hi és oberta i admirable. El panorama del golf i del Canigó, a l’hivern, en dies clars i assolellats, és d’una bellesa inoblidable».

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: