ESCRIT DEL BLOCDimarts 23 Agost 2022

Primera Volada
1897-1919

La família Pla és una de les més acomodades de Palafrugell i decideix donar estudis als quatre fills: Josep, Pere, Maria i Rosa. Josep Pla, ja a l’escola primària, destaca per la passió per la lectura (Montaigne, Pascal, Stendhal, Baroja, Azorín, Ruyra, Eugeni d’Ors…), per tenir una memòria prodigiosa i pel seu caràcter inconformista. Internat a Girona per cursar batxillerat, l’aprenent d’escriptor comença a redactar les primeres narracions, col·labora en diverses revistes locals i queda subjugat per la Girona monumental.

Instal·lat a diverses pensions i hostals, les ocupacions del jove estudiant universitari seran sobretot la lectura i el passeig. Sense desvincular-se mai de Palafrugell, ni dels amics ni dels paisatges, pels quals sent una predilecció sense límits, a poc a poc s’introdueix als ambients culturals de la Barcelona de l’època. A l’Ateneu Barcelonès, Pla descobreix una biblioteca amb un fons molt ric en literatura francesa i on pot llegir cada dia la millor premsa europea de l’època. També coneix un grup d’intel·lectuals que formen una penya singular (Joaquim Borralleras, Joan Estelrich, Alexandre Plana, Josep M. Sagarra, Enric Jardí…), els quals tindran una importància decisiva als inicis de la seva carrera literària i periodística.

Germans Pla: Rosa, Maria, Pere i Josep, C. 1904. Fundació Josep Pla, col. Edicions Destino.

Estiuants del Canadell. Calella de Palafrugell, 1915-1916. © Baldomer Gili i Roig. Fundació Josep Pla.

Durant els darrers anys de la carrera de Dret, Pla comença a publicar seriosament diversos escrits de prosa poètica. Són unes composicions que deixen veure un escriptor d’estil immadur, retòric, artificiós, però ja presentaven una síntesi dels temes de la seva obra: descripció apassionada de la realitat més propera, subjectivisme poètic, rebuig aparent de la imaginació, ironia subtil, manipulació i fabulació a partir de fets i de personatges reals. Després d’una breu estada al diari “Las Noticias”, Pla entra a finals de 1919 com a redactor del diari “La Publicidad”, que ben aviat catalanitzaria la seva capçalera. El periodisme us ajuda a trobar un estil més precís, sintètic i natural.

L’escriptor Alexandre Plana i Josep Pla. C. 1919. Fundació Josep Pla, col. Edicions Destino.

Lluís Llimona i Josep Pla al Canadell. Calella de Palafrugell, 1919 © Josep VergésFundació Josep Pla, col. Col·legi de Periodistes Girona.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: