ESCRIT DEL BLOCDijous 25 Agost 2022

AIGUA DE MAR

Superat pels esdeveniments polítics passats i per la guerra europea, Pla viu durant uns anys, en una mena d’exili interior, a diversos llocs de la Costa Brava: Fornells, L’Escala, Cadaqués. Són uns anys de reflexió, de recerca d’un sentit a l’existència, de misantropia, de trobar al paisatge l’únic consol. Pla es converteix deliberadament en un home arrelat, voluntàriament aïllat. Vol conversar amb la gent més senzilla dels pobles: els pescadors, els pagesos, els artesans. Viatja constantment pel país, a peu, amb autobús o amb tren. Lentament, la visió del paisatge l’embriaga i encomana una mena de panteisme sensual, sense sentit religiós, que es converteix en un entusiasme per la realitat. A la literatura que produeix aquells anys, destaca el redescobriment de la realitat més propera, la del paisatge i la del mar, descrita amb un marcat accent subjectiu que inicia la que serà la seva lluminosa maduresa literària.

Josep Pla a La Marineda. Calella de Palafrugell, anys 1940.

Fundació Josep Pla, col. Josep Vergés.

L’any 1940 comença la seva col·laboració regular al setmanari Destino, del qual es convertirà en un dels seus impulsors i ideòlegs més importants. Són anys difícils, de col·laboració amb el nou règim i també d’autocrítica. Sobrevivint tan sols gràcies a la seva dedicació a la literatura i al periodisme, publica en castellà diversos llibres biogràfics, guies de viatge i obres per encàrrec. Aviat abandona el projecte d’arribar a ser un escriptor en castellà. Des de la tribuna que li ofereix Destino, Pla es retroba lentament amb els seus lectors catalans i reinicia els seus contactes amb tots els sectors de la cultura catalana. Des del primer moment en què la censura ho va permetre, torna a publicar llibres en català, la llengua en què havien estat concebuts, pensats i escrits, mentre va ser possible, els seus llibres.

Josep Pla a la redacció de la Revista Destino. Barcelona, 1942.

Fundació Josep Pla, col. Josep Vergés.

Ignasi Agustí i Josep Pla davant de la redacció de la Revista Destino. Barcelona, 1942.

Fundació Josep Pla, col. Lluïsa Sadurní.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: