ESCRIT DEL BLOCDissabte 3 Setembre 2022

El discurs sobre la cuina

Però la cuina existeix a partir del discurs literari; a partir del moment en què la situem dins un context cultural, històric, o antropològic.  De fet, el discurs sobre la cuina crea la cuina. Si parlem de cuina catalana- històrica o casolana- és perquè hi ha textos històrics i de cuina tradicional. El mateix ho podem aplicar a la cuina gironina; Ferran Agulló i Josep Pla hi van posar les bases,  que van permetre que poguéssim  redactar el primer receptari (“La cuina gironina”, 1985). Feuerbach ja reconeixia que l’ home és allò que menja, i antropòlegs, historiadors i escriptors han posat de relleu la crucial significació del menjar per a entendre les societats. I Josep Pla ho té en compte, en la seva evocació a Mestre Robert només iniciar-se El que hem menjat, com ja ha estat explicat.

Parlar, doncs, de cuina catalana i rescatar-la de la trivialitat, vol dir parlar dels seus referents literaris i històrics. Entenent-ho així, una simple recepta no és neutra, ans conté també una càrrega ideològica. No és el mateix, per exemple, explicar l’ escudella i carn d’ olla com un derivat del Cocido espanyol-com es fa en la gastrografia més habitual, fins i tot escrita per catalans- que situar-la dins un context nacional diferent, per exemple, en el d’ un plat ja citat per Francesc Eiximenis en ple segle XIV. La cuina gironina té totes aquestes cartes de noblesa.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: