ESCRIT DEL BLOCDimarts 6 Setembre 2022

Josep i la ploma

Els dos personatges esmentats -Pla i Lujan-, a més, varen fer alguns viatges junts- per exemple, a Amèrica, Itàlia, Portugal- i, particularment, varen recórrer Catalunya en cerca de material per al llibre planià Viatge a Catalunya. Nèstor Lujan, fruit d’ aquesta convivència, va escriure un article magistral, titulat “La lágrima del gurmet” on explica com amb Josep Pla després d’ un llarg viatge a l’ estranger, en arribar al país es paren en un petit restaurant, on el mestre demana una sopa de peix. En tastar la primera cullerada, a causa de l´ emoció palatal recobrada, se li escapa una llàgrima.

Pla- home viatjat o, com a mínim, il.lustrat-, doncs, no és tant un “pagès”  com una persona cosmopolita i documentada. La seva pretesa “ruralitat” no és més que un lloc comú, un joc que li reportava beneficis o li servia de cuirassa contra els pedants.

I amb això no vull dir que els pagesos no puguin ser cosmopolites i documentats: cultes, com a mínim, sovint molt més que els representants de la cultura urbanícola oficial. El Pla “pagès”, si de cas, significa una excepció dins una part del panorama intel.lectual (i polític) català, format, en general, per fills de casa bona , en general barcelonins. I, molt sovint, procedents del “triangle d’ or” Sarrià-Pedralbes-Sant Gervasi. Encara que, obscenament, presumeixin de pagesos i de ser de l´ Empordà i, cínicament, esdevinguin participants de les “higièniques” manifestacions de la classe obrera i, més tard- en això també hi ha modes-, de l’ ecologisme de pa sucat amb oli o de l’ altermundisme, juntament – un cop  despenalitzats finalment per Vázquez Montalbán- amb  el refinament del gust, ara ja post-suquet.

Pla, políticament incorrecte, amb idees- en aquest cas sí- d’ una dreta pagesa de pedra picada, liberal i sense cap mala consciència, abominava d’aquest tipus de piadoses impostures. No ens deixéssim enganyar per la boina, com no ho hauríem de fer per les xiruques de Joan Corominas.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: