ESCRIT DEL BLOCDivendres 9 2022

La cuina menystinguda

Una certa tradició puritana o antilúdica del país, vestida amb tocs intel.lectuals pel Noucentisme, fa que  hi hagi, en la nostra cultura, una sorprenent manca de coneixement o reconeixement de la històrica aportació catalana a la cultura del gust: només de consultar, per exemple, la GEC o el diccionari de l’ IEC hom s´ adona  d’ això. Creure que la cuina  també és cultura és ser candidat a marginació o al menysteniment en certs cercles culturals, on confonen la recerca gastronòmica amb les “cròniques de societat”, i la cultura de gust amb la moda mediàtica dels cuiners més eixelabrats. Vázquez Montalbán ha qualificat aquesta actitud, fruit d’ un prejudici inconsistent, de racista, i no li falta una mica d’ exagerada raó.

Tot i que, val a dir-ho, també són embafadores les actituds contràries: la d’ aquella progressia  papanates – internacional i catalana- a la que li cau la bava davant de qualsevol efluvi gastronòmic protagonitzat pel cuiner de torn i de moda, o qualsevol mostra de cuina japonès o peruana- segons la moda- o aliments “sans” o “miraculosos”- de la quinoa a les baies de gogi- del tot superflus. Fins i tot grans cuiners, que no volen tenir tractes amb la cuina catalana tradicional els cau la bava davant la cuina japonesa, sense adonar-se que també és una cuina tradicional. I el propi Vázquez Moltalbán, amb el seus amics, va ser en part responsable d’ aquesta tendència, sense la qual, un ja no és ni  “modern” ni, si cal, “mestís” o “cosmopolita”- o “solidari”, si s’ escau, que de tot hi ha. No obstant, a l´hora d’ escriure va fer un magnífic servei a la cuina catalana amb el seu memorable llibre- i no cal dir-ho, amb el seu inspector gurmet-.

Però estic convençut que aquests temes- com deia Plini referint-se al vi-, es poden tractar amb la mateixa “gravetat” o rigor que les arts i les ciències. Una aportació que, sense menystenir els aspectes sensuals, es pot tractar amb rigor, si bé , no cal dir-ho, no pas amb la falsa i inflada importància d’alguns gurmets, periodistes gastronòmics o foodies, imbuïts d’ una mena de suficiència divina i, sovint, d’ uns coneixements intel.lectuals i culturals- i també gastronòmics- sota mínims, i que intenten dissimular amb una retòrica embafadora. El que hem menjat, doncs, no té res a veure amb un suposat casolanisme o trivialisme cultural o culinari, o, fins i tot, un tòpic empordanesisme d’estar per casa. Ja és prou lamentable que calgui dir això, però calia, tenint en compte el que hem apuntat més amunt. Però tampoc -i tampoc caldria dir-ho-, Pla no té res a veure amb la pedant pseudoliteratura que solen segregar els seus conreadors més conspicus (o més ignorants), tot i ser, a vegades, escriptors d’ ofici.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: