ESCRIT DEL BLOCDijous 15 setembre 2022

CASA NATAL DE JOSEP PLA

Casa natal de Josep Pla, al carrer Nou de Palafrugell

Va néixer el 8 de març de 1897 a la vila de Palafrugell, situada a la comarca del Baix Empordà. Fill d’una família acomodada de petits propietaris rurals, era el més gran de quatre germans. El seu pare es deia Antoni Pla i Vilar, natural de Llofriu  i la seva mare Maria Casadevall i Llach natural de Palafrugell. Va aprovar l’ingrés al batxillerat a l’Institut General i Tècnic de Figueres (juny 1909), i més tard va fer el batxillerat a l’Institut de Girona, on va viure intern des de 1909 als Germans Maristes. A finals del curs 1912 – 1913 va ser expulsat de l’internat i no va aprovar el batxillerat ni l’examen de grau fins al desembre de 1913.Es va inscriure a Ciències a la Universitat de Barcelona i va començar estudis de medicina, però a la meitat de curs va canviar d’idea i es va matricular a Dret sense gaire entusiasme, amb la idea d’esdevenir notari.

Instal·lat en pensions i apassionat des de molt jove per la lectura i l’observació, el buit que percebia en la vida universitària no va privar-lo d’adaptar-se a un altre ambient que canalitzaria la seva desorientació intel·lectual de joventut: la Penya de l’Ateneu Barcelonès, amb la biblioteca i sobretot la tertúlia diària que hi tenia lloc amb personatges com Josep Maria de SagarraEugeni d’Ors o Francesc Pujols. D’aquesta època juvenil prové la seva admiració per Pío Baroja —una referència constant per a la seva generació— i la influència d’Alexandre Plana, amic i mestre de joventut, al qual va atribuir la decisió d’allunyar-se del Noucentisme i apostar definitivament per una «literatura per a tothom» basada en «la claredat i la senzillesa», idees que serien la seva divisa estilística durant tota la seva carrera literària.

Primers escrits[modifica]

El 1919 es llicencia en Dret i comença a treballar professionalment en el periodisme,primer al diari Las Noticias, fundat per Rafael Roldós i al cap de poc en l’edició nocturna de La Publicitat. Aviat, Pla comença el seu periple com a corresponsal en diverses destinacions europees: París (1920),Madrid (1921), PortugalItàlia (1922) i Berlín (1923).

Catalanista moderat, l’any 1921 és elegit diputat de la Mancomunitat de Catalunya per la Lliga Regionalista.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: