ESCRIT DEL BLOCDimarts 20 setembre 2022

JOSEP PLA

El llegat de Josep Pla complet Arxivat 2018-

El llegat de Josep Pla

Amb 76 anys Pla va decidir- en els seus darrers anys retirat al Mas Pla de Llofriu donar la seva biblioteca i crear la Fundació Privada Biblioteca Josep Pla, a Palafrugell, el seu poble natal. Als anys 90 aprofitant la importància de la seva obra literària, diferents institucions administratives van promoure una gran difusió del seu llegat. Es van dedicar esforços a divulgar-lo i a fer-ne estudis. A més de la Biblioteca de Josep Pla, la fundació que duu el seu nom gestiona un centre de documentació sobre l’escriptor. També proposa rutes literàries per a difondre la seva obra. Existeix una exposició permanent que permet conèixer l’obra i la vida de Josep Pla: El Pla viatger, el Pla periodista i el Pla escriptor. Les tres facetes emmarcades en el seu context històric.

Després de veure un audiovisual que mostra els trets més notables de la trajectòria professional de Josep Pla el recorregut s’inicia amb un recull de fotografies i citacions que mostren la imatge d’un autor interessat en molts temes. S’ha dit d’ell que ha estat el millor prosista de la literatura catalana del segle xx. Després podem veure amb detall la bibliografia que configura la seva producció literària. Al segon pis de La Fundació hi ha l’espai dedicat al Quadern gris i les sales per les exposicions de producció pròpia. Aquestes exposicions són temporals, es van renovant i ajuden a entendre i conèixer millor molts aspectes de l’obra de l’escriptor.

La fundació trepitja a partir de les rutes literàries, els diferents carrers i places de Palafrugell que Pla va descriure de manera minuciosa, precisa, amb tots els detalls. També organitzen itineraris a Calella, Pals, Tamariu i Llofriu. Divulguen la lectura de Pla per als més menuts amb rutes i tallers dirigits a les escoles.

Finalment la Fundació planifica àpats literaris. En aquests àpats es llegeixen fragments de l’autor acompanyats dels seus plats favorits. Combinen, a Palafrugell, el sabor d’aliments de la terra amb l’essència literària de Josep Pla.

La Biblioteca de Catalunya conserva molta documentació de i sobre Josep Pla.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: