ESCRIT DEL BLOCDijous 22 Setembre 2022

Any Pla (1997)

El 1997 es va celebrar l’Any Pla per commemorar el centenari del naixement de l’escriptor. Centenars d’iniciatives van néixer al llarg de l’any per homenatjar Josep Pla i la seva obra, ja sigui des d’institucions, ajuntaments, entitats i associacions privades que van respondre a la crida de la Fundació Josep Pla, les institucions i l’Editorial Destino. Totes elles van girar al voltant de quatre eixos:[22]

1. Josep Pla, escriptor i periodista

2. Josep Pla, els amics i els homenots

3. Josep Pla, itineraris i viatges

4. En homenatge a Josep Pla

Al llarg de l’any es van organitzar esdeveniments de tota classe: biogràfics, literaris, paisatgístics i gastronòmics, així com obres de diferents disciplines (dramatúrgia, recital, ficció, música, vídeo) que van ajudar a aprofundir en el coneixement de l’obra de Josep Pla. L’acte més destacat va ser l’exposició La diabòlica mania d’escriure, que va itinerar del Palau Moja de Barcelona, a Girona, a la Biblioteca Nacional d’Espanya (Madrid) i una síntesi a París.[23]

Relectures de Josep Pla[modifica]

A partir de l’obra de Josep Pla, els artistes de disciplines molt diverses s’hi han inspirat per a les seves creacions.

Es poden trobar relectures fetes des de la dramatúrgia o la pintura. Encara que no va escriure teatre, la seva vida i obra van inspirar, després de la seva mort, diverses obres significatives, entre les quals destaquen:

• Ara que els ametllers ja estan batuts, estrenada el 1990, en la qual Josep Maria Flotats va elaborar un retrat de Pla a través d’un collage dels seus textos.

• La increïble història del Dr. Floït & Mr. Pla, una producció d’Els Joglars estrenada l’any 1997, que recrea els personatges de Robert Stevenson, on els particulars Doctor Jekyll i Mr. Hyde són, respectivament, un industrial catalanista obsessionat per la riquesa i perfectament recognoscible que, en ingerir la crema d’afaitar Floïd, es torna un escriptor culte, sensible i intel·ligent, que és Josep Pla i que encarna els valors oposats a l’empresari.

• El quadern gris, obra de teatre dirigida per Joan Ollé.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: