ESCRIT DEL BLOCDilluns 3 Octubre 2022

Portes de la Ciutat Vella de Jerusalem

Portes de la Ciutat Vella de Jerusalem

La Ciudad Vieja de Jerusalén está protegida con ocho puertas, en cuyos nombres se escribe la historia de Jerusalén. Desde la famosa Puerta de Jaffa hasta la misteriosa Puerta Dorada, todas guardan alguna peculiaridad.

La muralla de Jerusalem

La Ciutat Vella de Jerusalem ha estat protegida per fèrries muralles des de fa més de dos mil anys. Tot i que la muralla avui data del segle XVI, la reconstrucció va mantenir les vuit portes que històricament han permès l’accés a la Ciutat Vella de Jerusalem.

Amb 12 metres d’alçada, 4,5 quilòmetres d’extensió i 34 torres de vigilància, la muralla de Jerusalem protegeix la ciutat vella, una zona de poc més d’un quilòmetre quadrat.

Les vuit portes de la Ciutat Vella

Puerta de Jaffa

La més famosa de les vuit portes de Jerusalem és la Porta de Jaffa, l’única entrada a la Ciutat Vella a la part oest de la muralla. La Porta de Jaffa, que antigament marcava el camí cap a aquesta ciutat portuària, avui dóna accés al soc àrab del barri musulmà.

Tot i que avui és un nucli de bullici i grups de gent, resulta curiós imaginar-se com els pelegrins jueus i cristians arribats d’Europa creuaven la Porta de Jaffa fa milers d’anys.

Puerta de Sió

Davant la Muntanya Sió es troba una de les portes del sud de la muralla de Jerusalem: la Porta de Sió. Es tracta d’una entrada molt venerada pels musulmans, que en diuen Porta de David, ja que creuen que la tomba del profeta és molt a prop.

La Porta de Sió permet accedir als barris jueu i armeni.

Puerta de “Las Basures “

La Puerta de las Basuras, Puerta de los “Desperdicios o Puerta del Estiércol “

és, com el seu nom indica, la porta per on sortien tots els residus de Jerusalem. Després de Jaffa, és una de les portes més transitades, ja que comunica directament amb el Mur de les Lamentacions ia l’Esplanada dels monuments més importants de Jerusalem i Mesquita.

Puerta Dorada

La Porta Daurada de Jerusalem és la més antiga de la ciutat i l’única que està tapiada. La porta és original del segle V i va romandre en ús fins a 1541, quan el sultà Solimán el Magnífic va ordenar tancar-la.

Segons la tradició jueva, la Porta Daurada només s’obrirà quan arribi el Messies, que entrarà a Jerusalem travessant aquesta porta.

Puerta de los Leones

Rep aquest nom per les parelles de felins que flanquegen els laterals de la porta. Es troba davant de la Muntanya de les Oliveres i és la principal porta per accedir a la muralla des de l’est de la ciutat.

La Porta dels Lleons marca l’inici de la Via Dolorosa, per la qual cosa molts fidels comencen aquí la ruta seguint la Passió de Crist.

Puerta de Herodes

Baixa i estreta, la Porta d’Herodes és el principal accés al barri musulmà de la Ciutat Vella de Jerusalem. També se la coneix com a Porta de les Flors, pels motius florals que decoren la part superior de la torre.

Just per aquesta porta s’arribava a la casa del rei Herodes, on Jesús va ser enviat per Ponci Pilat.

Avui dia és una zona força animada, amb parades de fruita a l’entrada i grups de musulmans entrant en direcció a la mesquita.

Puerta de Damasco

Majestuosa, imponent i carregada de història. La Porta de Damasc és la més gran de les vuit portes de Jerusalem i durant mil·lennis va rebre pelegrins i comerciants arribats de Síria.

La Porta de Damasc que veiem avui dia es va reconstruir al segle XVI sobre els jaciments d’una antiga porta aixecada per Adriano al segle II. Es troba al nord de la muralla i dóna accés al soc del barri musulmà.

Puerta Nueva

Tant el nom com l’aspecte deixen clar que la Porta Nova no formava part de la històrica muralla de Jerusalem. Construïda el 1887, aquesta porta va ser dissenyada per l’Imperi Otomà per permetre l’accés al barri cristià.

Es troba a la part nord-oest de la muralla, però no en forma part. Encara que el seu estil és més auster que la resta de les portes, resulta curiós veure-la apartada del perímetre emmurallat, i sol estar plena de cotxes i vianants.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: