ESCRIT DEL BLOCDivendres 14 Octubre 2022

Una agenda urbana

“S’albira ara un nou horitzó polític i s’obren noves oportunitats per obrir l’agenda urbana i encarar els reptes més immediats del futur de les ciutats

JOAQUIM NADAL I FARRERAS – HISTORIADOR

Falten deu mesos per a les eleccions municipals. Des d’ara tot són corredisses; proclamacions successives de candidats, definició d’estratègies, preses de posició sobre temes d’actualitat, defineixen un dia sí i l’altre també les compareixences dels dirigents polítics concentrats en les polítiques de la quotidianitat, les polítiques de proximitat. Sembla com si l’agenda nacional hagués quedat aparcada per a temps millors i de cop els més radicals partidaris de fer volar coloms hagin descobert el món terrenal.

En aquest terreny l’inventari de les mancances, el repertori dels retrocessos i de les inèrcies, les renúncies als vells compromisos, la manca d’eficàcia, el predomini d’una rutina administrativa restrictiva esdevenen una llista clamorosa dels temes pendents i de la manca de solucions. S’ha perdut el sentit de les urgències i de les emergències, i fa l’efecte que les administracions en general i les locals més en particular s’hagin instal·lat en el conformisme de la fatalitat. Les restriccions legals, els impediments legislatius i reglamentaris, els filtres per garantir la transparència han esdevingut l’excusa de mal pagador per tenir-ho tot entrebancat i entretingut.

A partir d’aquest panorama, agreujat durant un parell d’anys per la crisi de la pandèmia, s’albira ara un nou horitzó polític i s’obren noves oportunitats per obrir l’agenda urbana i encarar els reptes més immediats del futur de les ciutats. En aquesta cruïlla s’obren dos camins: d’una banda el de la xerrameca teoritzant i eixorca, els discursos grandiloqüents i teòrics, l’embadaliment acrític per les noves tecnologies i les anomenades ciutats intel·ligents, i de l’altra la definició concreta, plausible, possible, d’una agenda urbana de compromís i transformació.

En primer lloc en el terreny de l’urbanisme. A la ciutat central i a la perifèria de les ciutats. La regeneració de les perifèries esdevé una condició imprescindible per superar l’esfilagarsament esllanguit dels polígons, de la dispersió i la infrautilització del sòl. Cal atribuir nous paràmetres als espais intersticials que han d’esdevenir la millor soldadura verda del trencament perifèric i els polígons han de ser objecte d’un repensament estratègic on les determinacions qualitatives, per a les activitats i per a la seva arquitectura, dominin per damunt de les velles expectatives quantitatives.

I a la ciutat central l’abandonament dels paràmetres de qualitat i solidesa en benefici d’una arquitectura efímera d’obstacles mòbils i de coloraines diverses s’ha d’aturar i revertir. És indubtable que s’han d’abordar els reptes de la nova mobilitat i de la transició energètica. Però en aquestes qüestions no és possible de fer-nos trampes al solitari. Mentre les alternatives per als cotxes als combustibles fòssils estiguin a preus prohibitius i amb prestacions encara dubtoses, no és possible d’abordar solucions universals. En aquest sentit les restriccions a la circulació, les solucions dissuasives d’aparcament, els pagaments per a l’accessibilitat han de ser mesurats i modulats en funció de les possibilitats i les expectatives reals. Calen, això sí, opcions trencadores, limitacions radicals, determinacions rigoroses per a la càrrega i descàrrega, limitacions horàries taxatives, i apostes a fons pel transport públic.

Les polítiques de verd públic, d’espais d’ús col·lectiu han d’encarar una política d’arbrat destinat a créixer i durar, i han de defugir les trampes de la naturalització mal entesa que generalment acaba amb la degradació natural de la vegetació i la degeneració de l’espai urbà. Els grans perímetres de verd, les anelles verdes de moltes ciutats, passen per un manteniment elemental i integral que n’asseguri la continuïtat i la practibilitat. Els boscos urbans són el millor antídot a la jardineria enganxosa.

Les polítiques socials i d’habitatge mereixen un capítol a part. Cal dir, però, que res no justifica la pràctica condescendent i permissiva, estimulada, al sensellarisme quan els poders públics tenen l’obligació de proveir condicions de dignitat i higiene sense límit. No es tracta d’amagar el fenomen; es tracta d’impedir-ne la proliferació amb alternatives sòlides i eficients.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: