ESCRIT DEL BLOCDilluns 17 Octubre 2022

1 LA ICONOGRAFIA DEL CLAUSTRE DE LA CATEDRAL DE GIRONA PER CARLES CID PRIEGO

Al doctor D. Luis Pericot, gironí llustre i mestre estimat.

PROPÒSIT

Ens proposem fer un estudi iconogràfic del claustre de la Catedral de Girona; per tant, prescindim de la història de l’edifici i claustre, que es pot ampliar amb la bibliografia esmentada. Els sepulcres i làpides tampoc no entren al nostre pla, reduït a l’estudi dels elements esculturats que formen el cos integrant del claustre. Quan és indispensable al·ludim a aquestes qüestions, però sense doctoritzar i fundant-nos en estudis anteriors. Menys unes dades precises, reservem les consideracions generals per a la darrera part del treball; aquesta distribució evita repeticions inútils i aclareix la comprensió general del monument.

Per iconografia entenem «descripció per la imatge» d’eixwv, imatge; i ipaspav, descriure; hi incloem tota la decoració. Dissentim en això dels qui només comprenen les històries i les figures, ja que fins i tot un full o un fruit són imatges capaces d’expressar alguna cosa; cas que no sigui així, almenys s’han de criticar abans d’assegurar-ho. Aquest sentit ampli l’acceptem del criteri dels grans tractadistes, com L. Bréhier, o el mantingut pel mestre É. Male, l’investigador més profund del simbolisme medieval. Estructurem l’estudi dividint-lo en escenes particulars ordenades en sèries cronològiques quan és possible, o per temes en els altres casos. Queda així reconstruït el pla harmònic alterat a la realitat. El pla general i les referències topogràfiques al costat de cada peça donen idea exacta de la seva col·locació. Enfoquem cada escena sota tres facetes: descripció plàstica i estat; significació simbòlica i filiació iconogràfica, i anàlisi del contingut religiós.

L’última estafa no és corrent en aquests treballs; però ho afegim amb el propòsit de llegir en veu alta el sermó de pedra, o el llibre en imatges, que representa un claustre; afegim per tant les «figures», interpretacions i tradclons dels Sants Pares i els exègetes.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: