ESCRIT DEL BLOCDimarts 18 Octubre 2022

2 LA ICONOGRAFIA DEL CLAUSTRE DE LA CATEDRAL DE GIRONA

Així queden més clares les escenes i el pensament dels decoradors i antics contempladors del claustre. En previsió d’orítiques —que mai no falten—, deixem ben assegut que la nostra intenció és simplement científica, sense que pretenguem immiscuir-nos en camp aliè; així és que totes les afirmacions de tipus religiós les donem suport directament en textos sagrats, patrística o comentaris especials, impresos amb llicència o sense condemnació de l’Església Catòlica. Definir les escenes sense arribar al seu sentit profund és com dibuixar les lletres d’un poema i no llegir-lo; i la traducció al nostre llenguatge d’una magnífica lliçó medieval de pedra des dels bells jeroglífics esculpits al claustre pot ser molt interessant.

Una última advertència: potser trobi el lector a faltar les notes en un treball erudit. Intencionadament les hem alleugerit tot el possible per no fer gaire farragoses unes pàgines que ja resulten massa extenses. Les referències imprescindibles van entre parèntesis al text. Com a obres generals bàsiques, amb abundància de cites als escriptors sacres i bibliografia iconogràfica el lector pot consultar les següents: Émile Male, L’Art Religieux du xiime Siècle a France, París 1922; del mateix, L’Art Religieux du Xllll i Siècle a France, París 1919; Louis Bréhier, L’Ari Chrétien, són Développement Iconographique des Origines à Nos Jours, París 1928, i Werne Weisbach, Reforma Religiosa i Art Medieval, la influència de Cluny al Romànic Occidental,

Madrid 1949. Totes són obres mestres i clàssiques; hi trobareu ben ordenats els temes a què aquí al·ludim, amb tot el luxe de detalls que no és del cas repetir en un treball tan monogràfic sobre un monument; i a més, abundància de cites bibliogràfiques per a ulteriors ampliacions. Algunes obres de tipus més religiós poden ser també útils per iniciar un estudi profund, singularment: Ignacio Schuster, Joan B. Holzammer, Història Bíblica, Exposició Documental (dos torns, Anti-

guo i Nueuo Testamenio), Barcelona 1944; F. J. Sànchez Canton, Naixement i Infància de Crist, Madrid 1948; José Camón Aznar, La Passió de Jesucrist, Madrid 1949; Qregorio Alastruey, Tractat de la Verge Santíssima, Madrid 1947, i altres toms de la Biblioteca d’Autors Cristians

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: