ESCRIT DEL BLOCDimecres 19 Octubre 2022

3 LA ICONOGRAFIA DEL CLAUSTRE DE LA CATEDRAL DE GIRONA

A què pertanyen els tres darrerament citats. Algunes altres notes imprescindibles van al text entre parèntesis. Totes elles són excel·lents bases de partida per a tota classe d’estudis complementaris o de més abast, per 16 que creiem útil dirigir el lector directament a elles.ARQUITECTURAEl claustre està gairebé al plànol de la Catedral, i dels romànics és el més desnivellat que coneixem respecte a la cota mitjana del terreny circumdant. Consta de quatre ales molt desiguals, doncs mentre la Sud posseeix dues sèries de cinc parells de columnes, les de l’Oest i Nord tenen tres sèries de tres, i la de l’Est dues de tres. El pes de les recies voltes requereix un reforç complementari, que en el cas de Sant Pedró de Galligans, a la mateixa Girona, es resol elegantment amb grups de quatre o cinc columnes; i amb gruixuts i pesats pilars a Sant Cugat del Vallès. A la Catedral es procuro animar-los cinint-los amb frisos i adossant-los columnes amb ornats capitells. Els quatre dels cantons són irregulars i diferents entre si; els altres rectangulars i amb una columna per angle; n’hi ha un intermedi a l’ala Sud, dos a la Nord i Oest; a l’Est també dos, però molt propers i amb decoració idèn-tica, encara que amb els elements simètricament invertits; entre tots dos formen la primitiva porta del pati, que després es va tancar; en canvi, la d’avui és il·lògica, entre el pilar XI i el par 9, oberta artificialment en suprimir una porció del basament.La planta és un trapezoide molt irregular, degut a estar entre el costat de l’Evangeli i la muralla, en un espai forçat, ja que a més de les construccions hi ha un gran desnivell que dóna sobre el barri de Sant Pedró. O es malgastava terreny i resultava mesquí, o calia cenir-se a l’espai disponible, origen de l’estrana planta, la més irregular a l’estil, que encara que no les faci servir sempre matemàticament regulars, no s’aparta tant del rectangle o el Quadrat. La galeria Sud fa 21*5 metres aproximadament, l’Oest 26, l’Est 17, totes amb una mica més de 3 metres d’amplada; la Nord, 23 de longitud per 4 d’amplada. Supera el d’Elna i tots els catalans, excepte els de Sant Cugat i Ripoll i elsdos grans claustres de transició de Tarragona i de Poblet. No hi ha uniformitat a les voltes: tres són de quarta de canó; la Nord, de mig, amb curioses penetracions en la trobada amb les altres. Bassegoda opina que. CARLÓS CID PRIEGO

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: