ESCRIT DEL BLOCDijous 10 Novembre 2022

Els Pares del Desert -10 –
Josep Torné

El monjo està amenaçat constantment per l’atonia, l’ensopiment… La falta de diversions de vegades fa caure en una mena de tristesa dolenta. Hi ha una tristor bona però hi ha una tristesa dolenta, dessaborida. Té poc a veure amb la compunció. Efectivament, el coneixement d’un mateix de vegades porta a la compunció perquè et compares amb la misericòrdia divina, amb l’Amor del Crist, amb el que Ell revela, i ho compares amb tu mateix, amb el coneixement que tens de tu mateix, compungeix, però és una compunció bona perquè és fruit de copsar aquesta bondat divina, aquest amor de Crist, que és la font de la nostra esperança i de la nostra alegria.

Una altra amenaça del monjo és la deixadesa, una certa negligència. El pare Agustí Altisent, que ja és mort, deia sempre: «Aquell sagristà, o aquell monjo, va perdre la fe a base de fer genuflexions mal fetes». El que volia dir és que arriba un moment que aquesta familiaritat amb el sagrat, amb el silenci… Entrar en aquest camí de negligències, s’ha de lluitar en contra. L’absència de sol·licitud religiosa en intensitat és una de les amenaces, no només dels monjos, sinó de tota la vida religiosa i de qualsevol vida cristiana també. Deixeu-me fer un incís: penso que el Concili Vaticà II, si una cosa bona ha tingut, és que ha liquidat aquella idea que a l’Església hi havia l’estat major i els actius, que eren els clergues, el clero en general, de vegades s’incloïen les monges i tot, i després hi havia el pelotó, que com a molt havia de fer una bondat elemental i, en tot cas, demanant als altres que preguessin per ells. El Concili, si alguna cosa va voler afirmar és la igualtat de dignitat de tots els cristians. I una cosa que mai no superem, ni els religiosos ni els capellans, és el baptisme i la seva dignitat. Això ens va unir a tots i va situar als religiosos, sobretot, no en un rang per sobre dels fidels, sinó justament al costat, i intentant marcar unes prioritats que són les mateixes prioritats de qualsevol cristià. I marcar-les, si voleu, molt literalment, molt materialment, molt formalment, però naturalment sempre com qualsevol cristià s’ha de buscar el sentit interior.

Els Pares del Desert són una forma de vida religiosa molt allunyada de nosaltres i bastant desconeguda malgrat tot, i demanaria més explicació… però accepteu aquest parlament com una primera impressió que potser molts dels qui esteu aquí ja la teníeu, però jo diria que bona part no.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: