ESCRIT DEL BLOCDijous 1 Desembre 2022

EL CALENDARI LITÚRGIC

El calendari eclesiàstic, vigent al llarg de tota l’Edat Mitjana, és lunisolar. Es basa en les diferents festes que celebra la litúrgia cristiana al llarg de l´any i que es distribueixen en diversos cicles. Dins aquests cicles hi ha també unes festes fixes (Nadal, Epifania, festes de sants o de la Mare de Déu…) i unes festes variables. La principal d’aquestes darreres és la festa de Pasqua de Resurrecció, al voltant de la qual es fixen la resta de festes que en depenen i que configuren tot el cicle.

El cicle de Nadal

S’inicia amb l’Advent, que es compon de quatre diumenges abans del dia de Nadal i que comença el diumenge més proper a la festa de Sant Andreu (30 de novembre). Aquest primer diumenge pot caure, doncs, entre el 27 de novembre i el 3 de desembre, i s’hi inicia també l’any litúrgic.

Entre el 25 de desembre, festa de Nadal i el dia 6 de gener, festa de l’Epifania del Senyor, se celebra Nadal. Dins aquest cicle hi ha la festa de la Circumcisió del Senyor, el dia 1 de gener, que correspon a la festa civil de Cap d’Any.

El dia 7 de gener comença el temps posterior a l’Epifania, que perdura fins a la festa de Septuagésima. És un temps que oscil·la entre 1 i 6 diumenges. Per exemple: Si la Pasqua se celebra el 22 de març, aquest temps consta d’una sola setmana amb el diumenge corresponent; si la Pasqua es fa entre el 21 i el 25 d’abril, hi ha sis setmanes.

Després vénen tres diumenges prequaresmals que tenen els noms de Septuagésima, Sexagésima i Quincuagésima, o diumenge de Carnaval.

El cicle de Pasqua

S’inicia amb la Quaresma, temps que consta de 6 diumenges amb les setmanes corresponents, més els dies posteriors al Dimecres de Cendra, festa amb què comença aquest període. El diumenge 5è de Quaresma es denomina “Diumenge de Passió”, i el diumenge 6è es denomina “Diumenge de Rams”. Entre aquest diumenge i el de Pasqua esdevé la Setmana Santa.

Diumenge de Pasqua de Resurrecció: festa variable en el temps que sempre se celebra el diumenge posterior al primer pleniluni de l´equinocci de primavera. Pot caure, per tant, entre el 22 de març i el 25 d’abril.

Amb el dia de Pasqua comença el temps pasqual, que comprèn 7 setmanes i finalitza el diumenge de Pentecosta, també conegut com a Pasqua Granada. Dins aquest període hi ha la festa de l’Ascensió, que cau sempre el dijous posterior al 5è diumenge de Pasqua.

Després de la Pentecosta hi ha el diumenge de la Santíssima Trinitat i el dijous següent se celebra la festivitat de Corpus Christi. Aquesta és l’última festa variable d’aquest cicle, després un temps que comprèn entre 23 i 28 setmanes i que enllaça amb el primer diumenge d’Advent per donar inici a un nou any litúrgic.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: