ESCRIT DEL BLOCDijous 15 Desembre 2022

1-1 Quin és el millor regal per a una criatura?

Consells per fer una bona carta als Reis, tenint presents criteris pedagògics (i sentit comú!)

Si esteu a punt de parar bojos ajudant la vostra canalla a fer la carta als Reis, potser serà bo que us atureu uns minuts i llegiu els consells que ens donen experts en la matèria per poder fer una tria més acurada i educativa. Educar vol dir desenvolupar i perfeccionar les facultats intel·lectuals i morals del nen o jove. La funció educativa de les famílies és cada vegada més necessària per garantir un aprenentatge correcte dels valors. No obstant això, les jornades laborals extenses, el ritme de vida frenètic i les activitats diàries de la casa sovint no permeten dedicar a l’educació de l’infant el temps que requereix perquè pugui desenvolupar plenament el seu potencial.

Educar no és un fet puntual sinó un procés amb una clara intencionalitat, i aquesta acció la podem treballar també aquestes festes nadalenques. Una bona manera de fer la selecció del que cagarà el tió o portaran els reis és pensar en quin sentit allò que comprarem podrà ser educatiu o no i, per tant, nosaltres en som els responsables. Bet Bartrina, experta en educació en temps lliure, recursos i jocs de la Fundació Pere Tarrés i ideòloga del ‘Decàleg de la Fundació Pere Tarrés per educar en família a través del joc’, vol assolir dos objectius amb els seus consells: que la societat triï les joguines amb seny i que reflexioni sobre el sentit del joc i les joguines durant el Nadal per educar les persones que en un futur construiran el món.

La gran pregunta és: quin és el millor regal per a un nen? Els experts de l’Associació Mundial d’Educadors Infantils (AMEI-WAECE), associació que agrupa més de 70.000 professionals de l’educació, ho tenen clar: proporcionar-los una educació de qualitat i passar temps amb ells jugant. Més enllà de les joguines i videoconsoles, AMEI-WAECE destaca la importància que el joc entre pares i fills té per al nen i per al seu desenvolupament psicològic. Molts estudis han demostrat que els nens utilitzen el joc com un assaig de la vida en societat. Pares i mares, doncs, han de pensar que el joc educa i forma el nen, a més de servir-li per al procés de desenvolupament. Per tant, a l’hora d’escollir una joguina cal reflexionar sobre quin tipus de jocs s’hi poden fer i a quina edat va dirigida tenint en compte les característiques evolutives de l’infant. També cal recordar que l’excés de joguines no afavoreix el joc.

Cal recordar que l’excés de joguines no afavoreix el joc

Què heu de tenir en compte a l’hora de triar una joguina?

El decàleg de la Fundació Pere Tarrés proposa 10 pautes per escollir els millors jocs i joguines per als infants i joves aquest Nadal.

1.

2. Llegir bé el que demanen els infants i joves, estudiar l’ampli ventall de jocs i joguines del mercat, sense quedar-se amb una sola tipologia, i seleccionar-los amb intencionalitat educativa.

3. Triar aquells jocs i joguines que estiguin fabricats amb materials naturals (cartró, fusta, roba o paper), més respectuosos amb el nostre entorn i menys perjudicials per a la salut.

4. Escollir jocs interactius per incentivar les relacions afectivo-emocionals entre les persones que hi juguen. En la mateixa dinàmica podem treballar la cooperació i els valors.

5. Els jocs de taula són un bon moment per reunir-se tots. Es pot aprofitar el dia de Reis per estrenar-los amb tota la família i treballar hàbits com ara respectar el torn, saber esperar, utilitzar bones maneres, saber perdre, saber guanyar, mantenir l’atenció durant una estona determinada…

6. Regalar jocs tradicionals i per a totes les edats que afavoreixin les relacions intergeneracionals.

7. Evitar les joguines sexistes i les que inclouen estereotips de gènere. Els models que perceben els infants quan són petits els poden reproduir quan siguin adults.

8. Pensar en joguines que estimulin la creativitat i l’intel·lecte dels infants. Cal deixar-los estones per crear i reinventar-se.

9. Videojocs en l’era digital. A l’hora de regalar un videojoc cal tenir en compte l’edat recomanada, la tipologia de joc i els continguts que hi apareixen. Sempre és bo pensar en jocs per a fer en família per evitar que l’infant s’aïlli.

10. Treballar la interculturalitat jugant a jocs tradicionals d’arreu del món. El joc forma part de la cultura d’un lloc: la manera de jugar, els recursos que s’utilitzen i la història mateixa del joc formen part de la memòria històrica d’una cultura.

11. Evitar comprar joguines bèl·liques i que incitin a la violència. Abans de comprar, preguntem-nos si aquests són els valors que volem transmetre a l’infant.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: