
2-El joc com a eina educativa
El joc és una activitat bàsica en la vida i en el desenvolupament global de les persones. S’acostuma a relacionar amb la infància, però és necessari a qualsevol edat. La principal motivació per jugar és el plaer que genera la mateixa activitat. D’altra banda, a través del joc els infants exploren i descobreixen el món; controlen les emocions i capacitats pròpies, imiten comportaments dels adults, aprenen coses noves i la manera de relacionar-se amb els altres. Per aquest motiu, el joc té un paper molt important en l’educació d’infants i joves perquè influeix en la construcció de la pròpia identitat, en l’adquisició d’aprenentatge i en la manera d’entendre el món.
El joc és una activitat bàsica en la vida i en el desenvolupament global de les persones
El joc pot ser una estratègia per formar i crear el creixement personal de l’infant. Si juguem amb els nostres fills i familiars podem passar una bona estona i alhora transmetem valors. Els pares tenen l’obligació de convertir els seus fills en persones autònomes, responsables i solidàries.
Quines joguines són més adequades per a un infant de 0 a 3 anys?
Un dels dubtes que es plantegen moltes famílies és intentar determinar quina serà la millor joguina per demanar als Reis d’Orient, pensant en els més petits de casa. Des de les Escoles Infantils Nemomarlin, Cristina Bueno Rodríguez, tutora de 2-3 de l’escola d’Alcobendas, ha elaborat una llista de consells sobre quin tipus de joguines o jocs són els més adequats per als nens de 0 a 3 anys. Els principals són:
1. Saber triar bé les joguines dels nens perquè s’adaptin adequadament al seu nivell de desenvolupament cognitiu, motor i psicològic.
2. Tenir en compte en totes les edats que no convé aclaparar la criatura amb moltes joguines. Amb això l’única cosa que aconseguim és que no sàpiguen per quina decantar-se i centrin menys l’atenció.
3. Els jocs i joguines no tenen gènere, és a dir, no hi ha joguines diferenciades per a nens i per a nenes.
4. És fonamental valorar i respectar els interessos de cada nen, però serà important que tinguem en compte unes característiques bàsiques que han de tenir les joguines: Que siguin joguines homologades i que hagin passat els controls de qualitat pertinents. Que s’adeqüin a l’edat per a la qual estan dissenyats, així ens assegurem que no continguin peces massa petites o elements perillosos. Que ofereixin diferents característiques sensorials: colors, materials, formes, textures, sons… Que els permetin desenvolupar la imaginació.
Quins són els jocs o joguines més adequats segons l’edat?
• 0-1 any: les joguines que es trien per a aquesta edat són molt sensorials: sonalls, mòbils de colors cridaners, contes de tela amb dibuixos senzills i atractius i construccions de peces grosses. Però, sobretot, en aquesta etapa els jocs que han de predominar són els que els permetin interactuar amb l’adult: cantar-los cançons, recitar-los poemes i rimes, jugar a descobrir coses junts, etc.
• 1-2 anys: en aquesta edat els nens comencen a fer els primers passos i dir les primeres paraules. Tenen més autonomia, i per això les joguines més apropiades són: blocs de construccions, puzles senzills, correpassadissos, contes fàcilment manipulables. Com en l’etapa anterior, han de predominar jocs amb l’adult com ara cantar cançons amb seqüències de gestos senzills, jugar a les onomatopeies, etc.
• 2-3 anys: en aquesta etapa ja són més autònoms, se senten més independents, se’ls va formant el caràcter, el llenguatge avança més i comencen a tenir pensament simbòlic, però cal seguir tenint en compte els jocs sensorials que els permetin descobrir coses noves. Per això les joguines que s’adapten a aquesta etapa són elements de fusta com ara encaixables de números, lletres o figures geomètriques, puzles de 3 a 5 peces, contes perquè puguin passar les pàgines, jocs de classificació, instruments musicals, joguines per desenvolupar el joc simbòlic com les cuines, els ninos que representen nadons, els metges, etc. També l’adult continua tenint un paper important i serà recomanable llegir-los històries, jugar a la sorra amb galledes, rasclets i pales, asseure’ns amb diverses pintures i paper perquè comencin a dibuixar, etc.