ESCRIT DEL BLOCDissabte 17 Desembre 2022

3- Jugar a canviar el món

Per la seva banda, des d’Abacus cooperativa volen demostrar, un any més, que comprar regals per les festes no ha d’impedir un joc lliure que empodera els infants, els inclou socialment i trenca amb els estereotips. Ni mascles ni femelles, ni roses ni blaus, ni «això no és per a tu» ni «jo més que tu».

Amb el lema «Deixeu-nos jugar a canviar el món», volen reivindicar el joc com a dret dels infants, eina educativa, element trencador dels estereotips que ens limiten, estratègia d’inclusió social i element col·laboratiu per treballar plegats per un món més just i millor.

Campanya de Nadal d’Abacus

Recorden que els nens i nenes tenen el dret de jugar –segons l’article 31 de la Declaració Universal dels Drets de la Infància– per descobrir el món que els envolta i imaginar el futur, teixir relacions socials i desenvolupar-se com a persones. La quitxalla s’inventa múltiples realitats. Vol provar, equivocar-se i torna-ho a intentar fins a l’infinit… No volen imposicions, s’estimen més la col·laboració. És per aquesta raó que és molt important que mares, pares, àvies, avis, germanes, germans, familiars i amics juguin plegats per divertir-se durant tot l’any. I és que jugar també és compartir i aprendre junts.

Que juguin, que aprendran molt!

És evident que hi ha molts tipus de jocs i joguines, i tots poden aportar coneixements a la canalla. Des d’Abacus ens ho recorden.

• El joc simbòlic serveix per situar-nos en escenaris hipotètics (fer de mares i pares, metges, dracs, treballadors d’un supermercat…) que ajuden a gestionar emocions i millorar les habilitats socials. D’altra banda, poden ser molt útils a l’hora de tractar idees preconcebudes que amaguen estereotips (com que el fort cavaller sempre salva la princesa delicada i dèbil).

• Els jocs de números potencien el pensament matemàtic.

• Les construccions de peces reforcen la destresa i la coordinació mans-vista. Aporten ocasions perfectes per assolir el repte d’aconseguir formes proposades o deixar volar la ment i recrear edificacions singulars i úniques.

• El dibuix fomenta la creativitat (recrear escenes reals o de ficció amb colors estrafolaris i formes impossibles… L’única restricció ha de ser la superfície del full en blanc).

• La plastilina i el fang diverteixen i alhora relaxen, fomentant la concentració i l’abstracció. És la solució idònia per a la mainada molt activa que necessita baixar de revolucions.

• La robòtica fomenta el pensament computacional, la resolució de problemes i el disseny de sistemes. Tot en un entorn digitalitzat, amb el qual els infants estan molt familiaritzats.

• Els jocs de ciències i experiments estimulen la concentració i la motricitat fina, enriqueixen el vocabulari i la capacitat de raonament.

• Els trencaclosques incideixen positivament en la capacitat d’observació i comparació i també aguditzen la memòria visual.

• Els jocs de taula són poderosos elements de diversió, socialització i abstracció (que poden ser infinitament útils en èpoques d’estrès, com els exàmens, per trencar amb tot i fer un parèntesi molt saludable).

• La lectura potencia la imaginació, la intel·ligència, la capacitat verbal i la concentració, i enriqueix el vocabulari.

• La música provoca la comunicació entre els dos hemisferis del cervell (el dret, més relacionat amb el ritme, la imaginació i la fantasia, i l’esquerre, amb la lògica i les seqüències). Potencia els elements rítmics, patrons matemàtics i elements melòdics de la persona.

Els jocs formatius estressants no afavoreixen l’aprenentatge

En aquest context, convé recordar que experts en neurodidàtica adverteixen que els jocs tipus ‘quiz’, de reptes molt ràpids, no incrementen la retenció de coneixements, malgrat que ho afirmin en la seva publicitat. En aquest sentit, exposen que la memorització només serà duradora potenciant la profunditat de la reflexió o amb la pràctica contínua durant un període ampli. Els factors més determinants perquè una informació sigui retinguda amb el pas del temps són el grau de concentració, la profunditat de la reflexió, comprensió i anàlisi, els coneixements previs, la motivació emocional o l’atenció prestada. «La qualitat del que recordem dependrà de com s’hagi processat la informació en el moment de la codificació, i només resisteix al pas del temps la petjada memorística del nivell profund, que comporta esforç mental», explica Maribel Bainad, CPO a la consultoria neurodidàctica Siltom Institute.

En definitiva, un cert nivell d’estrès propi al repte motivador que suposa participar en un joc resulta beneficiós perquè activa l’atenció i evita l’avorriment. Però perquè l’aprenentatge sigui efectiu, el grau d’estrès no pot ser excessiu, perquè interferiria en el correcte procés de codificació i emmagatzematge de la memòria.

Videojocs. Com fer una bona tria

Finalment, acabem aquestes reflexions amb la tria d’una de les joguines més demanades per la canalla i que genera més dubtes entre pares i mares: els videojocs. Aquesta elecció no sempre és fàcil a causa de l’àmplia gamma d’opcions que hi ha al mercat. Existeixen videojocs amb formats, temàtiques i possibilitats molt variades, que han anat perfeccionant els gràfics i jugabilitat fins a fer-los un producte atractiu al qual és difícil resistir-se.

Lluny de demonitzar-los, cal recordar que aquests jocs, tant en format apli com en videoconsoles o ordinadors, poden ser molt positius quan es juguen en família perquè es poden convertir en un temps educatiu (informacions, valors i procediments) i en una manera de reforçar lligams.

Des de la plataforma d’entreteniment online gratuïta Roblox, que es dirigeix a nenes, nens i adolescents, insisteixen que els videojocs poden ser una opció positiva perquè ofereixen la possibilitat d’educar i aprendre a comunicar-se a la xarxa, desenvolupar la creativitat, aprendre a crear videojocs i a assimilar valors de treball en equip. Fent un ús responsable i amb la involucració de les famílies es poden aconseguir resultats molt satisfactoris. Així, des dePantallas Amigas han elaborat un ‘Decàleg per triar i gaudir sense riscos dels videojocs i apps en família‘ com a part del seu compromís amb la parentalitat digital positiva. És una guia per començar a recórrer aquest camí de manera segura.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: