ESCRIT DEL BLOCDilluns 26 Desembre 2022

Per què Sant Esteve només se celebra a Catalunya?

Els catalans fem un gran dinar el dia de Nadal, amb menjars deliciosos, neules, torrons, nadales i versos. I, a l’endemà, que és Sant Esteve, repetim. Però per què Sant Esteve és una festa tan arrelada a casa nostra i, en canvi, no se celebra a la resta de l’Estat espanyol? El llibret Celebrem el Nadal, d’Amadeu Carbó, té la resposta a aquest enigma i també a molts més perquè ha estat concebut per explicar el motiu de molts costums i tradicions nadalenques.

Carbó explica que Sant Esteve és un fet singular de l’calendari català que ens lliga amb el nostre passat carolingi. Al segle IX la Catalunya Vella pertanyia a l’imperi fundat per Carlemany i depenia de l’bisbat de Narbona, a diferència de la resta de la península Ibèrica cristiana, dominada pels gots i que tenia per referència el bisbat de Toledo. Això feia que els conceptes de família fossin diferents: el carolingi era molt extens, com un clan, i quan hi havia alguna festivitat important calia desplaçar-se a la casa pairal.

Aquest és el cas del Nadal, la festa més important de l’calendari religiós, i que reunia tota la família al voltant de la llar. I com en l’Edat Mitjana els desplaçaments solien ser llargs, amb foscor intensa i mitjans precaris, la gent necessitava temps per tornar a casa a l’endemà. Per tant, inicialment el dia de Sant Esteve era una jornada en què no es treballava, que no és exactament igual que fer festa. Ja ho explica exactament el refranyer: ‘Per Nadal, cada ovella al seu corral / per Sant Esteve, cadascú a casa seva’.

I d’aquí no surt únicament el motiu pel qual celebrem Sant Esteve: també s’explica per què els catalans fem festa el dilluns de Pasqua Florida i el de Pasqua Granada, les tres festes més assenyalades de l’calendari religiós. A més, aquest costum ens lliga amb la resta d’Europa, perquè també ha perdurat en més llocs que van quedar sota influència carolíngia i que, amb el pas dels segles, s’han acabat convertint en els principals estats europeus.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: