ESCRIT DEL BLOCDiumenge 8 de Gener 2022

BAPTISME DEL SENYOR

Aquest diumenge, 8 de gener, celebrem la festa del Baptisme de Jesús. És la cloenda de totes les festes nadalenques, en les quals hem pogut contemplar i agrair l’Encarnació del Fill de Déu, la manifestació del Fill de Déu, nascut de Maria, els misteris rellevants de la infància de Jesús. Som fills en el Fill, en Ell tenim la Salvació i, és clar, som germans.

Just, divendres passat, amb l’Epifania, els Reis, se’ns presentava Jesús com a llum per a il·luminar tots els pobles, representats per aquells savis mags vinguts de lluny, guiats per l’estrella. Avui, ja contemplem Jesús, adult, que va al Jordà, on Joan batejava, i allà Déu el revela com el seu Fill estimat, enviat a portar la Bona Nova a la humanitat. És Déu mateix (el Pare) qui declara “aquest és el meu Fill, el meu estimat, en qui m’he complagut” i l’Esperit Sant ve damunt d’Ell en el Baptisme per mans de Joan al Jordà.

L’Evangeli del dia ens descriu el Baptisme de Jesús per Joan allà al Jordà (Mt 3,13‐17). Joan deuria batejar tothom qui s’acostava a ell amb un desig sincer de conversió i amb ganes d’acostar-se a Déu i ser-li fidel. Ell ho significava amb el gest del baptisme amb l’aigua purificadora i la conversió. Però, es descriu una “teofania”. Quan diu «el cel s’obrí», s’expressa una veritable manifestació de Déu (trinitari), per la veu del Pare des del cel, la presència del Fill a les aigües i l’Esperit Sant que davalla damunt d’ell en forma de colom. Jesús, Fill de Déu des de sempre, ara és presentat per Déu com «el seu Fill estimat». És el Servent de Déu que canta Isaïes a la primera lectura (Is 42,1‐4.6‐7), anunciant tots els signes messiànics que preparen i avancen la manera de ser del Messies i l’efecte de la seva predicació. També podem relacionar aquesta manifestació, allà al riu Jordà, amb l’enviament que Jesús encomana als deixebles: «Aneu, doncs, a tots els pobles i feu-los deixebles meus, batejant-los en el nom del Pare i del Fill i de l’Esperit Sant» (Mt 28,19).

Nosaltres mateixos som convidats a viure una vida baptismal, és a dir, una vida en Déu, en l’Esperit Sant, en l’Evangeli de Jesús. Pel Baptisme vivim empeltats en el corrent de vida que fonamentem en Déu, i vivim incorporats a la família cristiana de l’Església, i a la seva missió.

Amb el Baptisme se significa que som “fills de Déu” i, per tant, els pares, la comunitat cristiana, abonarà la descoberta, l’experiència del sentit de Déu en Jesucrist, que acompanya les nostres vides.

Així, en la celebració del Baptisme d’un infant, els pares venen a fer explícitament una presentació i una petició confiada i sublim: “aquest infant és fill nostre, fruit i regal de la nostra estimació, membre de la nostra família, però volem que ja des d’ara entri -de ple- en la família dels fills de Déu”. I, valgui dir-ho: els pares demanen pel seu fill-a el regal del Baptisme, i més que comprometre el fill-a, es comprometen ells mateixos a ajudar-lo a descobrir el camí de la fe en Jesús i a créixer en cristià (catequesi i vida). Quan aquell infant o adolescent esdevingui adult, haurà d’anar encaminant la seva vida, s’anirà definint, i tant de bo que no se li evapori, que es pugui retrobar en aquesta experiència positiva del creure que ajuda a viure, acompanya, infon esperança, motiva per lluitar i ens va configurant cristians, en esperit i vida.

Mn.Pere Domènech

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: