ESCRIT DEL BLOCDivendres 27 Gener 2023

TINGUEM UN ESPERIT MISERICORDIÓS (Lc 16, 1-13)

Misericòrdia ve del llatí “miserere” (misèria, necessitat), i “cor/cordis” (cor) s’identifica amb tenir un cor de pobre, un cor solidari amb aquells que passen qualsevol tipus de necessitat. Així, normalment entenem misericòrdia com a compassió, perdó, reconciliació… Tanmateix, bíblicament, misericòrdia ajunta la compassió a la pietat envers el necessitat, i la fidelitat a l’exigència d’estimació. Les mateixes traduccions bíbliques usen indistintament misericòrdia, amor, compassió, tendresa, clemència, bondat.

La persona misericordiosa té un “cor de pobre”. És a dir, viu amb enteresa, conscientment, les pròpies limitacions, neces- sitats, contradiccions i complicitats amb el mal del món, bo i valorant l’acolliment, la comprensió, el servei que rep i que l’ha ajudat a desplegar-se.

La persona misericordiosa té una mirada tendra, estimadora, compassiva de l’altre com a germà, en les relacions personals, familiars, socials, bo i superant l’entorn competitiu que voldria fer-nos veure els altres com a diferents, enemics o rivals, o mirant de tenir sempre més, i no pas essent més.

La paràbola de l‘Evangeli ens en parla amb el contrast entre el ric opulent i el pobre Llàtzer de la paràbola. Quantes i quantes persones, quants Llàtzers no hi ha entre nosaltres, que mal- viuen o no tenen prou per viure dignament, mentre d’altres vivim bé, o més que bé, i més que confortablement.

A la paràbola el ric és condemnat no per ser ric, sinó, precisa- ment, per la seva manca de sensibilitat, per no tenir un cor misericordiós, per les seves ànsies de posseir, de viure segur, tranquil, indiferent, insensible, ignorant, i sense tenir cap sensibilitat ni sentir cap pena pel pobre Llàtzer.

En un resum de la reunió d’un grup de reflexió de Càritas s’hi recull: “Les bones persones, en estructures d’injustícia, es perden amb les millors intencions, i les millors estructures socials, sense persones bones, es desplomen. Persones bones (justes i misericordioses) i estructures justes (dignes de les persones i inclusives per als pobres), alhora. Ningú no pot escapar d’aquesta doble interpel·lació social i cristiana”.

Nosaltres, els cristians, no podem ignorar els qui sofreixen, hem d’estimar-los, ajudar-los, estar amb ells, treballar per acabar amb les injustícies, per fer possible un món millor. Déu ens va enviar Jesús, que és ric i es va fer pobre per ensenyar- nos el camí de la justícia, la solidaritat, l’amor, la paciència i la mansuetud. Només ens cal seguir Jesús, sent bons cristians, sent misericordiosos, i donar-ne testimoni.

i L’alliçonament és prou clar. Mirem de pensar-hi. I, mirem de fer-ne cas. Perquè, la fe es fa expressiva en la misericòrdia.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: