
Escoltar amb l’oïda dEl cor
Església celebra, avui diumenge, 29 de maig, solemnitat de l’Ascensió del Senyor,la Jornada Mundial de lesComunicacions Socials, enguany la 56a edició. Es tracta d’una commemoració que
convida a reflexionar sobre la importància de la comunicació en les nostres vides, en
la nostra societat, així com en el si de l’Església. Al capdavall, és quelcom ben essencial en la missió del cristià, ja que la paraula «Evangeli» sig-
nifica precisament la «Bona Notícia», i aquesta troba el seu sentit quan és comunicada. «Aneu per tot el món i anuncieu la bona nova de l’evangeli a tota la humanitat» (Mt 16, 15), afirma Jesús en les darreres paraules als seus deixebles.
Comunicar, doncs, forma part de l’ADN de l’Es-
glésia, i és per això que cada 24 de gener, en el marc de la festa de Sant Fran- cesc de Sales –patró dels periodistes i escriptors– es fa públic un missatge del Papa de cara a la jornada mundial que avui celebrem.
«Escoltar amb l’oïda del cor» és el lema del missat- ge d’enguany. Se’ns proposa quelcom que pot sonar bastant a contracorrent en una societat com la nos- tra: una comunicació que impliqui una escolta acti- va, però no només això, sinó des del més profund i íntim, des del cor. Perquè certament vivim molt acostumats –sigui a través de les nostres converses o a través dels mitjans de comunicació– a paraules buides i a pretesos diàlegs –al capdavall, veritables monòlegs– que es troben ben allunyats de les pre- ocupacions reals de l’altre. Cal recuperar el sentit.
més autèntic de la comunica- ció, que es basa en l’escolta del germà i que genera vincle: «En la veritable comunicació – diu el Papa– tant el tu com el jo estan en sortida, tendeixen l’un cap a l’altre».
Hi ha una cèlebre frase que ens recorda que tenim dues orelles i una boca, justament per escoltar més i parlar menys. Quantes vegades un silenci a temps ens estalvia- ria més d’un mal de cap! Un silenci que ens pot obrir les portes a aprendre de nou a saber-nos escoltar correcta- ment a nosaltres mateixos, escoltar als altres i a Déu. En aquest sentit, el papa Fran- cesc recorda que l’escolta està «essencialment lligada a la relació dialògica entre Déu i la humanitat» i posa d’exemple les paraules inici- als del primer manament de la Torà, «Shema’ Israel» («Escolta Israel») i les de sant Pau quan afirma que «la fe prové de l’escolta» (Rm 10, 17). Per tant, segueix Francesc: «Dels cinc sentits, sembla que el privilegiat per Déu és pre- cisament l’oïda, potser perquè és menys invasiva, més discreta que la vista i, per tant, deixa l’ésser humà més lliure».
Saber escoltar és ben necessari en la nostra vida quotidiana. Ho experimentem sovint. De l’escolta en neix comprensió, empatia, diàleg, entesa… estima. I certament, qui estima, escolta. La comunicació en- tesa en aquest sentit profund pot esdevenir, alhora, generadora d’una humanitat més fraterna. L’escolta amb l’oïda del cor es converteix, en definitiva, en una crida a l’esperança per a un món millor.
Full Parroquial any XcIV – 29 maIG 2022 – núm. 4.934