ESCRIT DEL BLOCDimecres 15 Febrer 2023

Ànima

En moltes religions i escoles filosòfiques, l’ànima és la part immaterial o espiritual d’un ésser viu, sovint considerada com a eterna. Es creu, en general, que està constituïda per la consciència i la personalitat de l’ésser, i pot ser sinònim d’esperit, de ment o d’un mateix. A la teologia, l’ànima sovint es creu que viu en la persona després de la mort, i algunes religions postulen que Déu crea ànimes. En algunes cultures són éssers vius no humans, objectes inanimats i, a vegades, es diu de les ànimes una creença coneguda com l’animisme.

L’ànima i l’esperit són termes que s’usen indistintament, encara que el primer es pot considerar com un aspecte de la persona més mundà i menys transcendent que l’últim. Les paraules  ànima i  psique poden ser tractades com a sinònimes, encara que psique té connotacions relativament més físiques, mentre que ànima està connectada més de prop a la metafísica i la religió.

L’ànima, segons algunes tradicions religioses i filosòfiques, és el principi espiritual i immaterial que forma part de l’ésser humà, separat del cos, i que el diferencia d’altres éssers, tot i que algunes escoles creuen que l’ànima és un principi vital i per tant pertany també als animals i les plantes. En general, l’ànima es concep com un principi intern, vital i espiritual, font de totes les funcions físiques i, en concret, de les activitats mentals.

A vegades s’ha usat com a sinònim de consciència o ment i sovint té connotacions religioses, afirmant que l’ànima va ser donada a l’home pels déus i per tant és immortal. Per això, l’ànima va lligada a un sentit de transcendència a totes les cultures conegudes, ja que tenen la creença que pot existir independentment del cos. A moltes cultures contemporànies de tradició oral, es diu que els éssers humans tenen diverses ànimes (de vegades, fins a set) localitzades a diferents parts del cos, cadascuna amb diferents funcions. Així, la malaltia és descrita sovint com la pèrdua de l’ànima, el que pot passar, per exemple, quan les bruixes roben l’ànima o els esperits del mal la segresten.

També hi ha filòsofs que consideren que l’ànima no existeix, i que, per tant, la ment formaria part del cos, i no d’una ànima immaterial.

En el transcurs de la història, el concepte «ànima» passa per diversos intents d’explicació. Des del dualisme de l’idealisme filosòfic i de la gnosi, a la interpretació existencialista d’un tot amb dos aspectes específics que són: el material i l’immaterial.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: