ESCRIT DEL BLOCDilluns 27 Febrer 2023

QUARESMA I: les temptacions

Avui, primer diumenge de Quaresma i com cada any, la litúrgia ens convida a contemplar i meditar l’evangeli de les temptacions de Jesús; enguany ho fa segons l’evangelista Mateu. Aquest text és clau per entendre la personalitat de Jesús. El Senyor dient no a les temptacions se’ns manifesta com un home lliure.

Tot s’inicia, amb aquesta expressió: l’Esperit conduí Jesús al desert perquè el diable el temptés. Jesús acaba des ser batejat per Joan, L’Esperit ha davallat damunt d’Ell, el Pare ha proclamat que era el seu Fill, en qui s’ha complagut. La immersió de Jesús en les aigües del Jordà és l’inici de tot. Desprès d’aquesta forta experiència vivencial, ha de començar la missió que li ha estat encomanada. Recordem el que Ell va dir a Nicodem sobre la seva missió: Tant va estimar Déu al món que envia el seu propi Fill, no per condemnar-lo , sinó per salvar-lo.

En Jesús, res sembla improvisat, totes les seves paraules i obres, són possibles perquè viu estretament unit a Déu, el seu Pare. Per aquest motiu en el programa de vida de Jesús sempre hi ha un temps reservat a la pregària. L’Esperit el condueix. Així, doncs, no ens sorprèn que en l’inici de tot, Jesús, guiat per l’Esperit, vagi al desert a pregar, a meditar. El que sí que ens pot sobtar, és l’expressió: perquè el diable el temptés. Amb aquesta frase l’evangelista ens deu poder dir moltes coses. Jesús és Déu amb nosaltres, però també és home com nosaltres… i tots sabem que les temptacions formen part del tarannà humà.

Al desert, pelat de quasi tot, no hi ha res que distregui, hi ha un silenci que ajuda a interioritzar. Allà Ell cerca, prega i demana que l’Esperit l’il•lumini sobre com ha de mostrar al món el veritable rostre de Déu amor, com ha d’ensenyar el veritable camí de la salvació, quin sentit té la vida i la benaurança. I enmig del dejuni, se li presenten tres grans temptacions. Com diu Francesc Riera , també comentant aquest Evangeli de Mateu, se li ofereixen seguir les tres “P”: Possessió “Si ets Fill de Déu, digues que aquestes pedres es tornin pans”, Prestigi “Si ets Fill de Déu, tira’t daltabaix; l’Escriptura diu: “Ha donat ordre als seus àngels que et duguin a les palmes de les mans, perquè els teus peus no ensopeguin amb les pedres”, Poder “Tot això t’ho donaré si et prosternes i m’adores”. Fitxem-nos, no són tres temptacions qualsevols, diner, prestigi, poder, són tres objectius que mouen i donen sentit als treballs i afanys de molts homes i dones, i potser, si ens ho pensem seriosament, de nosaltres mateixos. Jesús diu no, i amb aquest no, expressa el seu sí més ple i profund al ser, al servei i a la humilitat. Amb aquest no al mal, Jesús no serà esclau de res; ara pot iniciar la seva predicació, i ara es podrà mostrar, perquè ho és, com l’home lliure. (J.M. Jubany)

Visquem amb intensitat el camí quaresmal cap a la Pasqua ! .

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: