ESCRIT DEL BLOCDimarts 28 Febrer 2023

A NO-VIOLÈNCIA I L’AMOR ALS ENEMICS

Aquest any tindrem la festa de la Pasqua força retardada, el 9 d’abril, i, per tant, també comencem més tard la Quaresma: aquest proper dimecres, 22 de febrer, serà “Cendra”.

A l’evangeli dels diumenges anem llegint el capítol cinquè de Sant Mateu (el Sermó de la Muntanya). Aquest capítol cinquè de Mateu ens recull una part central del missatge de Jesús, dels valors del Regne, de l’esperit cristià que nosaltres estem cridats a seguir, d’un estil de vida que, sent coherent, ens pot dur a anar contracorrent del que molts diuen o fan.

Recordem-nos sempre de les Benaurances, però també de les crides a ser sal de la terra i llum del món, i de superar la lògica dels manaments de la llei antiga per la lògica de l’amor…

Després de la proclama de les Benaurances, en les quals són protagonistes els pobres, els nets de cor, els pacificadors, els justos, aquest capítol de l’evangeli ens repassa totes les lleis rebudes en la tradició, comparant-les amb la proposta de Jesús: viure estimant.

A l’Evangeli d’avui (Mt 5,38-48), Jesús fa una crida clara i decidida: si us fan mal, si us acusen, si us roben…«no us hi torneu». I encara més: «estima els enemics». Si hi ha un punt sorprenent i difícil d’assumir en el seu ensenyament, és precisament aquest, que xoca amb la nostra lògica de reciprocitat i de justícia, sovint mancada de misericòrdia.

Jesús diu que s’ha de voler el bé dels qui ens volen mal, que s’ha de fer el bé als qui ens fan mal. Davant del qui actua amb violència, Jesús convida a no reaccionar amb violència, sinó amb amor, vèncer el mal amb el bé. El mal es pot vèncer amb la força dèbil de l’amor, de la persuasió, de l’alliberament de les obres d’egoisme. Els egoismes corsecants i les formes de violència no poden destruir els somnis i les conviccions de pau i de bé, nodrits per l’esperança de l’Evangeli.

Estimar és una font i un veritable impuls d’espiritualitat. Entronca amb el genuí i sublim esperit de les Benaurances. Tanmateix, l’essència de l’estimació i una clau de sentit a la vida és la tendresa, la benvolença, la benignitat, la bonesa, que millor pot fer expressiu l’esperit evangèlic de Jesús per acostar-nos a Déu i reconèixer-lo en el rostre del germà.

Amb les Benaurances i els textos que segueixen, avui se’ns

subratllen les contraposicions o antítesis de la no-violència i de

l’amor als enemics, als corrents i espirals de formes de

violència, d’estretors de justícia i de reciprocitats interessades.

Amb aquest evangeli dominical tenim unes propostes per

sospesar la nostra vida relacional i per repassar, aprofundir i

mirar de viure la proposta central de Jesús: “estimeu-vos els uns als altres com jo us he estimat”.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: