ESCRIT DEL BLOCDijous 2 Març 2023

COM COMPLIR, ESTIMANT ?

A la primera lectura d’aquest diumenge s’hi recull aquest repte: «ets tu qui has de decidir si et vols mantenir fidel» (Sir 15,15-20)

En aquest context social que estem vivint, aquesta proposta més aviat pot semblar un advertiment que un oferiment. I el salm 118 ens proposa com a resposta aquesta proclama: «feliços els qui segueixen la llei del Senyor».

El bé, la felicitat, són el compliment de llei? De quina llei ens parla Jesús? Jesús avui ens diu a l’evangeli: «No us penseu que jo vinc a desautoritzar els llibres de la Llei i dels Profetes. No vinc a desautoritzar-los sinó a completar-los».

Jesús no dona una llei nova, sinó una manera nova de veure la llei antiga i qualsevol altra llei. Jesús recondueix els manaments a la seva arrel i al seu objectiu últim: el servei a la vida, a la justícia, a l’amor, a la veritat. No oposa a la Llei antiga una nova llei, sinó que està feta des de l’esperit fratern i per amor. En el rerefons d’aquesta part del Sermó de la Muntanya hi trobem el respecte sagrat a la persona i la denúncia contra tot allò que, encara que es camufli d’artifici legal, pugui atemptar contra la dignitat de la persona humana.

Per a un cristià la llei veritable està feta d’amor… No hem optat per uns preceptes, sinó per una persona: Crist i, amb Ell, optem per l’Esperit que dona vida. Què és ser cristià?, se’ns pot preguntar. No sé què direm. Però un cristià és el qui, des de l’experiència de fe en Jesucrist, estima, ajuda, serveix, lluita per tot el que és just i noble.

L’Evangeli proposa i ens demana de ser dels qui no perdem el sentit d’allò que sentim, d’allò que vivim, d’allò que fem. El més important és poder fer i tenir una experiència de fe en Déu. Per això Jesús és incisiu en el fet de recuperar el veritable sentit de les nostres tradicions, de les normes i de les lleis. «No he vingut per suprimir la Llei o els profetes, sinó per portar-la a la seva màxima expressió», És a dir: la motivació, el color i l’impuls de l’estimació. Fins i tot, davant de conflictes entre la consciència i les lleis, l’Evangeli avantposa la consciència a la llei: “el dissabte ha estat fet per a l’home, i no l’home per al dissabte” (Mc 2, 23-38). La trista contradicció és que hom pot semblar just davant la llei i ser injust interiorment, pot jurar en veritat i ser un perfecte mentider, pot complir la llei i dur el cor ple d’agressivitat…

Recordem-nos-ho i fem-ne motiu de pregària: per damunt de la lletra de la llei hi ha l’esperit de la llei, que és l’amor a Déu i al proïsme. Per això, l’objectiu és ser a prop de Déu, captenint i vivint en l’Evangeli de Jesús. Ben clar ho deixa Sant Joan: «Déu és amor, el qui està en l’amor està en Déu i Déu està en ell» (1 Jo 4,16).

Som cristians, i som Església, estimant de debò, en l’esperit i en el compromís de l’Evangeli. Com ser i fer, estimant més, i de debò?

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: