PARAULA DE DÉUDiumenge 12 Març 2023

Paraula de Déu

Joan 4,5-42

Jesús arribà en una població samaritana que es deia Sicar, no gaire lluny de la propietat que Jacob havia donat al seu fill Josep; allà hi havia el pou de Jacob. Jesús, cansat de caminar, s’assegué allí a la vora del pou. Era cap al migdia. Una dona de Samaria es presentà a pouar aigua. Jesús li diu:
–Dóna’m aigua.
Els seus deixebles se n’havien anat al poble a comprar menjar.
Però la dona samaritana preguntà a Jesús:
–Com és que tu, que ets jueu, em demanes aigua a mi, que sóc samaritana?
Cal recordar que els jueus no es fan amb els samaritans.
Jesús li respongué:
–Si sabessis quin és el do de Déu i qui és el qui et diu: «Dóna’m aigua», ets tu qui li n’hauries demanada, i ell t’hauria donat aigua viva.
La dona li diu:
–Senyor, no tens res per a pouar i aquest pou és fondo. D’on la trauràs, l’aigua viva? El nostre pare Jacob ens va donar aquest pou, i en bevia tant ell com els seus fills i el seu bestiar. ¿Que potser ets més gran que no pas ell?
Jesús li respongué:
–Tots els qui beuen aigua d’aquesta tornen a tenir set. Però el qui begui de l’aigua que jo li donaré, mai més no tindrà set: l’aigua que jo li donaré es convertirà dintre d’ell en una font d’on brollarà vida eterna.
Li diu la dona:
–Senyor, dóna’m aigua d’aquesta! Així no tindré més set ni hauré de venir aquí a pouar.
Ell li diu:
–Vés a cridar el teu marit i torna.
La dona li contesta:
–No en tinc, de marit.
Li diu Jesús:
–Fas bé de dir que no en tens. N’has tingut cinc, i l’home que ara tens no és el teu marit. En això has dit la veritat.
La dona li respon:
–Senyor, veig que ets un profeta. Els nostres pares van adorar Déu en aquesta muntanya, però vosaltres dieu que el lloc on cal adorar-lo és Jerusalem.
Jesús li diu:
–Creu-me, dona, arriba l’hora que el lloc on adorareu el Pare no serà ni aquesta muntanya ni Jerusalem. Vosaltres adoreu allò que no coneixeu. Nosaltres sí que adorem allò que coneixem, perquè la salvació ve dels jueus. Però arriba l’hora, més ben dit, és ara, que els autèntics adoradors adoraran el Pare en Esperit i en veritat. Aquests són els adoradors que vol el Pare. Déu és esperit. Per això els qui l’adoren han de fer-ho en Esperit i en veritat.
Li diu la dona:
–Sé que ha de venir el Messies, és a dir, l’Ungit. Quan ell vingui, ens ho explicarà tot.
Jesús li respon:
–Sóc jo, el qui et parla.

En aquell moment arribaren els deixebles. S’estranyaren que parlés amb una dona, però cap d’ells no gosà preguntar-li què volia o per què parlava amb ella. Llavors la dona deixà la gerra i se’n va anar al poble a dir a la gent:
–Veniu a veure un home que m’ha dit tot el que he fet. No deu ser el Messies?
La gent va sortir del poble i l’anà a trobar.
Mentrestant, els deixebles el pregaven:
–Rabí, menja.
Però ell els contestà:
–Jo, per menjar, tinc un aliment que vosaltres no coneixeu.
Els deixebles es preguntaven entre ells:
–És que algú li ha portat menjar?
Jesús els diu:
–El meu aliment és fer la voluntat del qui m’ha enviat i dur a terme la seva obra. ¿No teniu costum de dir: «Quatre mesos més i ja serem a la sega»? Doncs bé, jo us dic: alceu els ulls i mireu els camps; ja són rossos, a punt de segar! El segador ja cobra el jornal i recull el gra per a la vida eterna; així s’alegren plegats el sembrador i el segador. En aquest cas té raó la dita: «Un és el qui sembra i un altre el qui sega.» Jo us he enviat a segar on vosaltres no havíeu treballat. Altres van treballar-hi, i vosaltres us heu beneficiat del seu treball.

Molts dels samaritans d’aquell poble van creure en ell per la paraula de la dona, que assegurava: «M’ha dit tot el que he fet.» Per això, quan els samaritans anaren a trobar-lo, li pregaven que es quedés amb ells. I s’hi va quedar dos dies. Per la paraula d’ell mateix encara molts més van creure, i deien a la dona:
–Ara ja no creiem pel que tu dius. Nosaltres mateixos l’hem sentit i sabem que aquest és realment el salvador del món.

Alguns pensaments sobre el passatge d’avui

• Avui tenim un altre text dens i ple de contingut. Podríem entrar en molts detalls, però potser avui, en aquesta estona de pregària quotidiana, em puc fixar en un detall concret: l’actitud de la dona un cop ha intuït qui és Jesús.

• En primer lloc, deixa el cubell que necessitava per recollir aigua del pou. Ha descobert que Jesús és veritablement aquella font de la que només coneixia petits sucedanis…

• En segon lloc, la dona se’n va decidida a compartir amb la seva gent el que ha descobert, plena de joia…

• I en tercer lloc, aquesta dona explica que ha quedat impactada en descobrir con Jesús la coneix tan profundament: “M’ha dit tot el que he fet.“

• Em puc preguntar doncs, avui:

• – jo, encara segueixo amb sucedanis de vida, o m’atreveixo a anar a la Font de tot, que és la vida en el Senyor?

• – jo, m’atreveixo a compartir, suau i delicadament, però amb joia, la bona notícia de que Jesús és la font més plena de vida? (“veniu a veure… no serà potser el Messies?”, deia la dona…)

• – i jo, agraeixo en el meu interior com el Senyor coneix i estima cada racó del meu cor?

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: