PARAULA DE DÉUDimecres 15 Març 2023

Paraula de Déu

Mateu 5,17-19

Jesús va dir als seus deixebles:
»No us penseu que he vingut a anul·lar els llibres de la Llei o dels Profetes; no he vingut a anul·lar-los sinó a dur-los a la plenitud.
»Us ho asseguro: mentre durin el cel i la terra, no passarà ni un punt ni una coma de la Llei. Tot arribarà a la plenitud. Per tant, aquell qui deixi de complir un dels manaments més petits i ensenyi als altres a fer el mateix, serà tingut pel més petit en el Regne del cel, però aquell qui els compleixi i ensenyi a complir-los, serà tingut per gran en el Regne del cel.

Alguns pensaments sobre el passatge d’avui

• Aquesta defensa tan nítida que Jesús fa de la Llei del poble d’Israel pot sobtar, sobre tot si ho comparem amb un munt de textos evangèlics on es presenta a Jesús essent molt crític amb l’esperit legalista dels líders del poble. Per sortir d’aquest atzucac (a fi de comptes Jesús defensa o qüestiona la llei jueva?) cal tenir present el context d’aquest text. Ve precedit per les Benaurances i la crida a ser sal i llum de la terra. Les Benaurances no són una “llei”; tampoc la menyspreen. Simplement ens porten molt més enllà de la llei, ens porten al seu “esperit”. I el text que comentem continua amb aquesta expressió de Jesús: “si la vostra justícia no és més gran que la dels escribes i fariseus, no entrareu al Regne del Cel” (Mt 5,20). Novament la mateixa intuïció: complir la llei religiosa jueva es bo, però el Regne del Pare ens mena molt més enllà del compliment.

• Des d’aquesta perspectiva s’entén més l’expressió de Jesús: no he vingut a abolir la llei (perquè en sí mateixa es bona); he vingut a donar-li compliment. Altrament dit a “plenificarla”, a desvetllar l’esperit que la mou i la renova i la vivifica per tal que no resti petrificada en lletra morta, inservible i inintel·ligible. Per això la denúncia vers els lletrats i fariseus continua dempeus: obligueu a complir una llei i uns preceptes petrificats, l’esperit dels quals s’ha esvaït i no arribeu a comprendre; i us penseu que això és el que plau a Déu!

• Cal doncs recuperar l’esperit genuí que mou i vivifica constantment la llei religiosa: no és l’obligació de complir sinó la recerca de la millor manera d’estimar Déu en els germans i els germans en Déu. I això no és una qüestió passada, pròpia d’aquell temps sino que avui continua ben viva: complim uns preceptes exteriors que ens venen com imposats des de fora o obeïm a una veu interior (esperit) que ens mou en la direcció d’una estimació sempre més gran.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: