ESCRIT DEL BLOCDissabte 8 Abril 2023

Dissabte Sant

La Història i les Tradicions del Dia Final de la Quaresma

El dissabte Sant és l’últim dia de la Quaresma , de la Setmana Santa i del Tridu de Pasqua , els tres dies ( Dijous Sant , Divendres Sant i Dissabte Sant) immediatament anterior a la Setmana Santa , durant el qual els cristians commemoren la Passió i la Mort de Jesucrist i preparen per la seva resurrecció.

Quan és el dissabte sant?

El dissabte abans del diumenge de Pasqua; veure quan és dissabte sant? per a la data d’aquest any.

La història del dissabte sant

També coneguda com Vigília de Pasqua (un nom més adequadament aplicat a la missa en la nit del dissabte sant), el dissabte sant ha tingut una llarga i variada història.

Com assenyala l’Enciclopèdia catòlica, «a l’Església primerenca, aquest era l’únic dissabte on es permetia el dejuni». El dejuni és un signe de penitència, però el divendres sant , Crist va pagar amb la seva pròpia sang el deute dels nostres pecats. Així, durant molts segles, els cristians van considerar dissabte i diumenge, el dia de la resurrecció de Crist, com dies en què el dejuni era prohibit. (Aquesta pràctica encara es reflecteix en les disciplines de Quaresma de les Esglésies orientals catòliques i ortodoxes orientals , que alleugereixen els seus ràpids lleugerament els dissabtes i diumenges).

Al segle II, els cristians havien començat a observar un ràpid total (sense menjar de cap mena) durant 40 hores abans de la Setmana Santa, el que significava que el dia sencer del Dissabte Sant era un dia de dejuni.

Sense missa per al Dissabte Sant

Com en el Divendres Sant, no hi ha missa oferta per al Dissabte Sant. La missa de la vigília de Pasqua, que es fa després de la posta de sol el dissabte sant, correspon adequadament al diumenge de Pasqua, ja que litúrgicament, cada dia comença al capvespre el dia anterior.

(Per això, el vigil de dissabte les misses poden complir el nostre diumenge .) A diferència del Divendres Sant, quan es distribueix la Sagrada Comunió a la tarda la litúrgia commemorativa de la Passió de Crist, el Dissabte Sant l’ Eucaristia només es lliura als fidels com viaticum , és a dir, només a aquells que estan en perill de mort, a preparar les seves ànimes per al seu viatge a la pròxima vida.

A la primitiva església, els cristians es van reunir a la tarda del dissabte sant per resar i conferir el sagrament del baptisme als catecúmens: es converteix al cristianisme que havia gastat la Quaresma i es preparava per rebre’s a l’Església. (Com diu l’Enciclopèdia catòlica, a la primera Església, «el dissabte Sant i la vigília de Pentecosta eren els únics dies en què es va administrar el baptisme»). Aquesta vigília va durar tota la nit fins a l’alba del Diumenge de Resurrecció, quan es cantava l’Alleluia la primera vegada des del començament de la Quaresma i els fidels -incloent el recentment batejat- van trencar les seves 40 hores de pressa al rebre la Comunió.

L’eclipsi i restauració del dissabte sant

A l’edat mitjana, començant aproximadament al segle VIII, es van començar a fer les cerimònies de la vigília de Pasqua, especialment la benedicció del nou incendi i la il·luminació de la vela de Pasqua, abans i abans. Finalment, aquestes cerimònies es van realitzar el dissabte al matí. Tot el dissabte sant, originalment un dia de dol pel Crist crucificat i d’expectació de la seva resurrecció, ara es va convertir en poc més que una anticipació de la Vigília de Pasqua.

Amb la reforma de les litúrgies per a la Setmana Santa el 1956, aquestes cerimònies van ser retornades a la Vigília de Pasqua (és a dir, a la Missa celebrada després de la posta de sol del Dissabte Sant), per la qual cosa es va restaurar el personatge original del Dissabte Sant.

Fins a la revisió de les regles per al dejuni i l’ abstinència el 1969 (vegeu Com es va fer la Quaresma observada abans del Vaticà II ), es va continuar practicant un estricte dejuni i abstinència el matí del dissabte sant, recordant així als fidels de la naturalesa dolorosa del dia i preparar-los per a l’alegria de la festa de Pasqua. Mentre el dejuni i l’abstinència ja no es requereixen el dissabte del dissabte, la pràctica d’aquestes disciplines de Quaresma encara és una bona manera d’observar aquest dia sagrat.

Autor: LA VIDA EN UN BLOC

Aquest Bloc, vol ser útil per a la reflexió, i aprofundir, mitjatzant els seus escrirts,comentaris,i vivències per a posar-nos al dia. Convido a llegir-los.
I trobareu un conjunt d’escrits que he anant recopilant i que ens poden ajudar en la formació permanent. 
Pere Codina Gironella,nes autor de quatre llibres, “1er,2,i 3er,de Religió “Editorial Vicens Vives, una guia de Terra Santa. “Vivències de un Gironí a Terra Santa” i dos llibre de “Protocol en l’Administracio Publica “ i “Protocol Empreserial”.
Pere Codina i Gironella, esta llicenciat amb Ciències de l’Informacio,Relacions Públiques, i Màster en Protocol Institucional iEmpreserial. Fou un dels responsables en el Protocol del JJOO de Barcelona 92. Ostenta el DEI per exercir de professor de religió en l’escola Bell-lloc del Pla de Girona,
i el perquè d’aquest bloc i els seus escrits …….. Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes per rials de Sinera ! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir.I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra. Salvador Espriu

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: